Unutrašnja borba u SDA eskalira, ima i povrijeđenih. Mogu li stari kadrovi preživjeti ‘neke nove klince’?

Stranka demokratske akcije od decembra prošle godine provodi unutarstranačke izbore na kojima se biraju nova rukovodstva u nižim organima stranke, a nakon što je vrh stranke, uključujući predsjednika izabran ili bolje rečeno imenovan na 8. Kongresu SDA, 14. oktobra prošle godine.

Iako je rok za izbore u mjesnim ograncima stranke bio do kraja decembra, kako saznaje Raport taj proces u nekim općinama i gradovima još traje, ali bi morao biti završen do kraja januara kada sve općinske i gradske organizacije moraju izvršiti izbor novih rukovodstava i organa. Nakon toga, ostaje rok da se do kraja februara završe izbori u kantonalnim organizacijama SDA.

Aktuelni unutarstranački izbori u SDA, posebni su po tome što se održavaju nakon stranačkog kongresa, iako Statut stranke propisuje da su trebali biti obavljeni prije kongresa. Poznato je, a o čemu je Raport ranije pisao da je Glavni odbor SDA prošle godine izglasao uputstvo s kojim je dozvolio da se mjesni, općinski i kantonalni odbori biraju nakon 8. Kongresa.

Na ovaj način Bakir Izetbegović i tadašnji i sadašnji predsjednik SDA htio je eliminirati bilo kakav rizik njegovog ponovnog izbora na čelo stranke na način da je svoju kandidaturu i reizbor ostavio u rukama provjerenih kadrova koji su na te pozicije i došli jer su mu bili poslušni.

Žestoka borba posebno u pet kantona
Da li će u nova rukovodstva općinskih i kantonalnih organizacija SDA ući kadrovi koje želi većina članstva, one na koje tipuje Izetbegović ili će pobijediti različite struje u ovoj stranci koje se služe raznim mešetarenjima i “ganjaju” svoj ili interes određenih grupacija, još se ne zna.

No, ono što je očigledno, jeste to da će ovogodišnji unutarstranački izbori SDA i borba za pozicije, naročito u nekoliko općinskih i kantonalnih organizacija biti najžešći u posljednjih nekoliko godina.
Posebno zbog toga jer će ove godine biti održani lokalni izbori u kojima SDA vidi šansu da se domogne vlasti i s tih pozicija planira preuzimanje vlasti na općim izborima 2026. godine.

Do tada posebna borba za unutarstranačku prevlast između više struja SDA već se vodi u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu gdje stvari ovih dana izmiču kontroli pa bukvalno ima i povriđenih osoba..

U tih pet kantona, tvrde naši izvori iz SDA upućeni u aktuelna dešavanja već mjesecima traje borba između najmanje po dvije suprostavljene struje koje su spremne na sve da u potpunosti ovladaju stranačkim funkcijama na općinskom i kantonalnom nivou.

Za to vrijeme Bakir izetbegović, predsjednik SDA, mudro šuti i čeka rasplet situacije, jer niti može otvoreno protiv onih koji su mu omogućili još jedan mandat na čelu stranke, niti protiv onih koji bi “skidali” dosadašnje stranačke funkcionere.

Ipak, mnogi koji su se našli ili će se naći “na ledu” u najnovijem unutarstranačkom okršaju, valjda i sami znaju da je i predsjednikova šutnja znak odobravanja i da im je ukoliko su “otpisani” ne samo od Izetbegovića nego još uvijek utjecajne njegove supruge, uzalud kucati na ta vrata.

No, sudeći prema informacijama koje smo dobili, možda u SDA dolazi do smjene generacija i imena, ali je teško za očekivati da će doći do suštinskih promjena .

“U Kantonu Sarajevo, na jednoj strani je ekipa okupljena oko Harisa Zahiragića, Ahmeda Čorbe i Faruka Kapidžića i koji su, iako zadnji mjesec dana najmanje govore o unutarstranačkim izborima već imali veliki uticaj na odabire u mjesnim odborima i općinskim organizacijama u KS, od kojih mnogi rezultate još kriju ‘kao zmije noga’ dok sve ne iskalkulišu. Na drugoj strani je Sedin Kahriman, v.d. predsjednika KOSDA KS koji također ima jak tim ljudi oko sebe, naročito onih kojima je valjao i koje je zadužio dok je bio na čelu BH Telecoma i ta borba bi tek mogla kulminirati u narednim danima”, kaže naš sagovornik.

Da je rat žestok pokazuju i objave SDA-ovih botova koji su se usudili ući i u rat sa vrhom stranke, a svakodnevno se izbacuje prljavi veš pojedinih SDA-ovaca.

Dalje, vatreno će biti kaže naš izvor i u HNK-a gdje Edin Mušić nastoji opstati na poziciji predsjednika tamošnjeg KO SDA, a Salem Marić na čelu GO SDA , kao i u USK-a.

“Bit će neizvjesno do samog kraja izbora, jer njihovi oponenti, a to su uglavnom kadrovi koji su ušli sad u strukture Vlade HNK, među kojima prednjači Adil Šuta i imaju iza sebe jaku ekipu i interes da preuzmu SDA u HNK. Prednost Mušićevih i Marićevih protivnika je u tome što su mnogi članovi SDA razočarani dosadašnjim vođenjem SDA u HNK i njihovom servilnom odnosu prema HDZ-u, a prednost je i što njihovi oponenti imaju podršku iz struktura Islamske zajednice, što nije beznačajno. Slične bitke vode se i u USK-a gdje SDA na kantonalnom nivou drži Jasmin Musić iz Ključa, ali on nema nikakve šanse da ostane na toj poziciji ukoliko za nju bude zainteresiran Hamdija Abdić kako se već govori ili Nijaz Hušić, aktuelni premijer USK-a, a i tu mi moglo doći do frcanja varnica“, tvrdi naš sagovornik.

Neki novi klinci
U Tuzlanskom kantonu, ističe dalje naš izvor, struja u SDA koju predvodi skupštinski zastupnik Smajo Mandžić već je odnijela jednu pobjedu izborom Šefika Husića na čelo GO SDA Tuzla.

“Poznat je raniji sukob Salke Zildžića s Mandžićem, ali i mnogim drugim kadrovima stranke koje je Zildžić otjerao, tako da je njegovo povlačenje iz stranke i s mjesta nekadašnjeg predsjednika u stvari kapitulacija ne samo Zildžića nego i onih koji su ga podržavali. Tako će i Kantonalni odbor SDA TK na čijem je čelu sada Fahrudin Skopljak, sigurno preuzeti oni kadrovi koji budu imali podršku Smaje Mandžića. Za sada je nekoliko općinskih odbora predložilo Midhata Čauševića, državnog zastupnika za predsjednika KO SDA TK.

No, ovdje se situacija zaoštrava pa su se dvije struje i sukobile u jednom ugostiteljskom objektu u Tuzli, kada je Mandžić nasrnuo na Begana Muhića, gradonačelnika Živina koji je morao zatražiti i ljekarsku pomoć. Muhić nam nije htio pričati o ovom incidentu u kojem je on očito izvukao deblji kraj, a iz policije su rekli da će tek sutra moći potvrditi šta se dešavalo.

I u Zeničko-dobojskom kantonu su se polarizirale dvije struje SDA, od kojih jedna na čelu KO želi zadržati Miralema Galijaševića, a druga bi na toj poziciji vidjela Nermina Mandru“, kaže naš izvor.

I dok se većina procesa tokom unutarstranačkih izbora u SDA odvija “iza kulisa” i rijetki nezadovoljstvo nepravilnostima izražavaju javno, ipak ima i onih koji se ne libe, barem “izokola” poručiti da ima “prekrajanja” volje birača. Tako je Merima Arnautović, jedna od najaktivnijih vijećnica SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo na svom Facebook profilu napisala:

“Neki novi klinci, koji ovih dana prekrajaju volju članova SDA na unutarstranačkim izborima u Starom Gradu, ne mogu se pohvaliti jednom ovakvom fotografijom. Sarajevo, 1996. godina“, napisala je vijećnica Arnautović uz fotografiju na kojoj je vjerovatno ona kad je bila djevojčica sa zastavom SDA u ruci”.

Ovaj status Arnautović izazvao je stotinjak reakcija, ali ipak, malobrojne komentare.

Nije poznato da li je Arnautović mislila na Harisa Zahiragića koji je na čelu OOSDA Stari Grad Sarajevo kada je spomenula “neke nove klince”, ali njen status potvrđuje da i unutarstranačke, baš kao i izbore za vlast u BiH određuju “brojači”, a ne birači. Još je misterija ko je “pobijedio” na unutarstranačkim izborima SDA u toj, kao i u drugim sarajevskim općinama, jer o tome nema javno dostupnih podataka.