Upitan izvoz voća iz BiH u Rusiju, milionske gubitke zbrajaju voćari i prevoznici

Voće, prije svega jabuke, čija je berba počela, trenutno stoji u hladnjačama i čeka izvoz u Rusiju, u koju trenutno više od 90 posto prevoznika neće da vozi zbog rata u Ukrajini jer je veći dio transporta preko ukrajinske teritorije. Ukoliko se hitno ne riješi problem ili ne nađu alternativna tržišta, voćari iz Bosne i Hercegovine bi mogli pretrpjeti milionske gubitke.

Voćari u entitetu Republika Srpska su poručili da ukoliko se nemogućnost izvoza u Rusiju nastavi, uz veliki uvoz sa svih strana, voćarstvo će doživjeti krah. Trenutno je nekoliko prevoznika iz Srbije pristalo da vozi,ali i dalje je to zanemariv broj.

“Mi smo zadnju pošiljku poslali igrom slučaja, onda je to kasnilo, nije uspjelo doći na vrijeme, i oni su nam vratili kompletnu pošiljku. Samo smo tu na jednoj pošiljci izgubili 100 hiljada, a jako su veliki troškovi pakovanja i spremanja”, napominje predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Voćari u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da će nemogućnost izvoza za velike proizvođače lančano povući i gubitke za male proizvođače, jer će tržište biti preplavljeno, pošto su do sada manji proizvođači pokrivali domaće tržište.

Meni je bitno da se hiljade tona od velikih proizvođača izvezlo, konkretno sada je to Rusija, da bi se nama manjima rasteretilo lokalno tržište jer nismo ostvarili uslove za izvoz”, mišljenja je voćar iz Tešnja Edib Balić.

Ovo će uzrokovati i velike gubitke za prevoznike, jer samo jedna pošiljka košta nekoliko hiljada eura. Međutim, oni su kategorični, niko neće da vozi jer nije bezbjedno.

“Pojavio se još jedan novi koridor preko Turske, ali prije ove situacije se putovalo 20 dana tamo i nazad, a ovaj koridor to je dodatnih 15 dana, tako da mi nemamo nikave ekonomske opravdanosti da putujemo”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Dok entitetske vlade nekako ne riješe problem sa izvozom, voćari se snalaze pa tako dio voća prodaju građanima koji ga kod njih direktno prerađuju.

“Od početka mjeseca do danas ima negdje već oko 250 da je donijelo voće. Neko donosi više tona, tako da to nisu zanemarive količine”, ističe voćar Mihajlo Dojčinović.

“Dolazimo da preradimo voće, donosimo svoju aroniju, jabuku, ako nemamo kupimo ovdje, i dolazimo ovdje nekoliko godina”, kaže Dragomila Vojković iz Kozarske Dubice.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine u Rusiju izvezeno konzumnog voća u vrijednosti od oko , b9 miliona maraka. Kako je berba jabuke već počela, voće stoji u hladnjačama i čeka da se riješi problem sa izvozom, dok se hitno traže i alternativna tržišta, piše BHRT.