Uposlenica Parlamenta BiH koju krivično goni SNSD-ovac morala uzeti bolovanje?!

Kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH upućeno je poslaničko pitanje o tome šta poduzima od mjera na zaštiti profesionalnog intergriteta državne službenice odnosno stručne savjetnice Zakonodavno-pravnog sektora PSBiH protiv koje je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnio SNSD-ov poslanik Milorad Kojić.

Riječ je o stručnoj savjetnici Devli Velagić-Omanović protiv koje je Kojić podnio krivičnu prijavu jer je, kako je izjavio za medije, sačinila pozitivno mišljenje na prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje je u proceduru ranije uputio Klub poslanika SDA.

Šta stoji u prijavi
U međuvremenu SNSD je oborio ovaj prijedlog zakona u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a Kojić je u prijavi protiv navedene stručne savjetnice naveo da se radi o nesavjesnom radu u službi s obrazloženjem da je postupala protivno Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. U prevodu, naveo je on, ovaj prijedlog zakona nije ispunjavao uslove da se nađe na dnevnom redu PSBiH.

Pitanje Kolegiju Sekretarijata PSBiH šta čine da bi zaštitio spomenutu uposlenicu uputio je poslanik NES-a Jasmin Emrić. No, Kolegij Sekretarijata mu je odgovorio da je službenica Devla Velagić-Omanović od 4. januara 2024. na bolovanju tako da se, kako su naveli, od nje ne može uzeti izjava o postupanju po ovom predmetu.

Na pitanje da li je Devla Velagić-Omanović predmetno mišljenje dala na zakonit i profesionalan način, Emrić od Kolegija Sekretarijata nije dobio odgovor.

Odliv kadrova
Odgovarajući na još jedan upit Emrića o nepopunjenosti Zakonodavno-pravnog sektora, iz Sekretarijata su naveli da je u sektoru sistematizovano pet radnih mjesta, a da su tri uposlenika koja su tu radila nedavno napustila ovaj sektor zbog penzionisanja i odlazaka na druga radna mjesta.

U međuvremenu je, kažu, za rukovodica sektora postavljen Bojan Šehovac, te spomenuta stručna savjetnica Devla Velagić-Omanović.