UPOZORENJE IZ HRVATSKE VLASTIMA U BiH: “Nonsens je potrošiti novac na aerodrom koji neće imati niti putnike niti frekvencije…“

Građani bi bili bi više nego sretni da se napravi aerodrom u njihovom gradu.

Aerodrom u Bihaću jedna je od najvećih investicija u Unsko-sanskom kantonu posljednjih godina. Tokom prošle godine ubrzano se radilo na pribavljanju neophodne dokumentacije i dozvola te procesu eksproprijacije, a ukoliko bi sve išlo po planu, procjena je da bi prvi avioni mogli slijetati već za tri godine.

Izgradnja aerodroma u Bihaću oživjela bi ekonomiju i unaprijedila razvoj turizma, ali i brojnoj dijaspori olakšala dolazak kući. Strateški je to projekat za cijelu Bosnu i Hercegovinu, kaže direktor ovog preduzeća prema čijim riječima bi se prvi letovi mogli očekivati već za tri godine. Optimizam bez pokrića ili realnost?

“Što se tiče zemljišta za izgrađenost objekta, tu je završeno oko 92%, ostaje još 8% parcela da zaokružimo katastarsku česticu gdje će se vršiti i gradnja objekata poput poletno-sletne staze, stajanke, putničkog terminala, kontrolnog tornja, tehničkog bloka…”, kaže Anel Hadžić, direktor JP “Aerodrom Bihać”.

Godine 2015. kada je preduzeće osnovano aerodrom nije imao ni centimetar vlastitog zemljišta, podsjetio je Hadžić. Sve što je do sada urađeno je finansirano sredstvima Vlade Federacije BiH, međutim bez stranog ulagača projekat će biti teško privesti kraju.

“Mi smo već sa nekoliko investitora obavili razgovore, s nekima potpisali memorande o saradnji, razmjeni projektno-tehničkih informacija, a sa jednim otišli prilično daleko u toj mjeri da imamo garancije da su zainteresirani za investicije u projektu aerodroma“, kazao je Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Ipak, izgradnja aerodroma u Bihaću za stručnjake iz oblasti civilnog vazduhoplovstva je nonsens, iz razloga što su u blizini aerodromi u Banjaluci, Zadru i Zagrebu s linijama koje, navode, Bihać nikada neće imati.

“Nonsens je potrošiti novac na aerodrom koji neće imati niti putnike niti frekvencije. Čisti primjer vam je Morava u koju je utrošeno više od 40 miliona eura, zaposleno je 50 djelatnika, a aerodrom ima svega dva leta sedmično. I 500 do 800 putnika mjesečno. To je manje nego seoska autobuska stanica. Zašto bi neko trošio toliko novaca za to?“, upozorava Alen Sćuric, hrvatski ekspert za civilno zrakopolovstvo.

Svejedno, ako pitate Bišćane, bili bi više nego sretni da se napravi aerodrom u njihovom gradu.

Više u prilogu BHRT-a.