“USPJEŠNA” NAMJENSKA INDUSTRIJA Gasi li vlast bugojanski “Binas” kako bi dozvola za rad s eksplozivom završila u privatnoj firmi?

“Nečiji interes ima, to je mišljenje nas radnika, jer u Federaciji BiH ima 12 privatnih firmi koje se bave namjenskom proizvodnjom, ali niko od njih nema dozvolu za rad s eksplozivom i vjerovatno idu na to da unište “Binas” da ode u stečaj, da ga poslije kupe i samim tim dobijaju dozvolu za rad s tom materijom, kaže za Fokus predsjednik Sindikalne podružnice Bakir Morić

Bugojanska firma „Binas“ s tradicijom u namjenskoj proizvodnji, dugom 72 godine, dovedena je na prosjački štap i ovom nekada respektabilnom preduzeću prijeti stečaj.
Skandalozno i šokantno je da Vlada FBiH, koja ima 51 posto vlasništva u ovoj firmi, dok je 49 posto u vlasništvu dioničara, ne čini ništa da proizvodnja u “Binasu”, koja trenutno stoji, ponovo zaživi.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ
Istovremeno se federalni premijer Fadil Novalić, a i mnogi, prvenstveno SDA zvaničnici, hvale namjenskom industrijom, ali samo u firmama gdje proizvodnja oružja “cvjeta”.

S druge strane, “Binas” su očigledno “pustili niz vodu”, jer 280 radnika ove fabrike čeka na osmu neisplaćenu platu, šest toplih obroka, godinama im nisu uplaćivani doprinosi, proizvodnja stoji, ugovora za prodaju nema iako zainteresiranih za Binasove proizvode itekako ima. Inače, za pola godine „Binas“ je napustilo 80 radnika, među kojima je i veliki broj inženjera. Oni nisu mogli dočekati „bolje sutra“ u ovoj firmi i vjerovatno su sreću potražili u zapadnim zemljama, što je još jedan nenadoknadiv gubitak za BiH.
U odlučujuću bitku za svoja prava, ali i za firmu koju doživljavaju svojom i od koje žive, radnici „Binasa“ krenut će 1. maja, kada dolaze pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevo, gdje će ostaviti svoje zahtjeve, ali i postaviti sedmodnevni rok Vladi FBiH da ih ispuni. U protivnom, kaže u razgovoru za Fokus Bakir Morić, predsjednik Sindikalne podružnice „Binas“, doći će pred Vladu i nastaviti proteste do ispunjenja zahtjeva.
– Mi znamo da taj dan nikoga neće biti u zgradi Vlade FBiH, ali ostavit ćemo im naše precizne zahtjeve koji se odnose na isplatu neisplaćenih plata, toplog obroka, uplatu doprinosa, smjenu generalnog direktora Abaza Mandžuke i predsjednika Nadzornog odbora. Ako naši zahtjevi ne budu ispunjeni za sedam dana, počev od 1. maja, dolazimo pred Vladu i spremni smo tu ostati u šatorima dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni – kaže Morić.
Morić na naš upit o tome šta je dovelo „Binas“ u ovakvu nezavidnu situaciju i ko su glavni krivci, prije svega kaže da su radnici u ovoj firmi imali solidnu platu, radili su u tri smjene kako bi ispoštovali brojne ugovore s inozemnim partnerima.
– Bili smo zadovoljni. Od 2014. do 2017. godine direktor firme bio je Adem Huskić. Smijenjen je jer mu je sin u blizini „Binasa“ otvorio firmu koja se bavila sličnim poslovima pa je on bio u sukobu interesa. Mi smo tri godine radili po ugovorima koje je on ostavio. Onda su se smjenjivali direktori Sabahudin Ganić, Enes Memić, pa je prije šest mjeseci došao Abaz Mandžuka. Sve ih je imenovala Vlada FBiH. Za pet godina nije potpisan neki značajniji ugovor, a interesa ima. Mandžuka i Mehrid Omerinović, predsjednik Nadzornog odbora, najveći su krivci. I sad non-stop kupci dolaze, traže, nude, neke ponude daju, međutim, proizvodnja stoji. Neko svjesno ovu firmu uništava. Međutim, Mandžuka radi na raskopavanju firme. Prodaje stare mašine, željezo… Za ovih šest mjeseci „Binas“ je imao prometa 27.000 KM, a za struju smo dali 40.000 KM. To je ta nesposobnost direktora kojeg postavlja Vlada. Na kraju oni odu. Ko je kriv? Niko nije kriv, niko ne odgovara. Tome se mora stati ukraj. Direktor mora odgovarati za nesposobnost ili neka vrati platu koja je mjesečno 4.000 KM – ističe Morić.
U vrijeme kada sve zemlje jačaju svoju namjensku industriju, prvenstveno zbog straha od rata, ali i dobiti koju donosi ovakva vrsta proizvodnje, u FBiH očigledno sve čine da se proizvodnja u „Binasu“ potpuno ugasi. Na naš upit čiji bi to interes bio i ko bi profitirao od stečaja „Binasa“, Morić kaže:

– Nečiji interes ima, to je mišljenje nas radnika, jer u Federaciji BiH ima 12 privatnih firmi koje se bave namjenskom proizvodnjom, ali niko od njih nema dozvolu za rad s eksplozivom i vjerovatno idu na to da unište „Binas“ da ode u stečaj, da ga poslije kupe i samim tim dobijaju dozvolu za rad s tom materijom, gdje će im „Binas“ biti samo završna ispostava. Prema našem mišljenju, nama je najveći problem nesposobnost direktora. „Binas“ je prošlu godinu poslovao u minusu 6,2 miliona KM. To se jednom mora presjeći. Ako nisi ništa uradio, odgovaraj – priča Morić.
O tome kako premijer FBiH Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić ignoriraju problem u “Binasu”, Morić kaže:

– Mi evo već osam mjeseci pozivamo ministra Džindića da dođe u „Binas“ da vidi stanje i katastrofalnu situaciju. Četiri puta je obećao i slagao, mogu tako reći. Prije tri sedmice je u našoj firmi bio premijer Novalić. Sindikat nije bio pozvan na taj sastanak, tako da ne možemo reći šta su dogovorili. Ali očigledno nisu ništa. Firma je prazna, u njoj je samo služba osiguranja, radnici su poslani kućama, nikakvog napretka nema ni nakon dolaska premijera. A mi poručujemo: „Binas“ nije privatno vlasništvo ni Novalića ni Džindića i da oni mogu pričati o stečaju. Neka oni rade šta hoće, ali „Binas“ mora i može raditi – kaže Morić.

Prvog maja na protestima ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu radnicima „Binasa“ podršku će dati i radnici iz firmi: Zrak, BNT Novi Travnik, TRZ Hadžići, Igman Konjic, Ginex Goražde i Pretis Vogošća.
Fokus.ba