Vaučeri od 200 KM za odmor u BiH uskoro će biti dostupni građanima

Na nedavnoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena je odluka o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH. Jedna od odluka je i da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji preko neke online platforme rezervišu smještaj, dobiti 200 KM.

Resorna ministrica Edita Đapo je pojasnila da oni koji budu željeli dobiti ovaj novac trebaju rezervisati turističku uslugu u vrijednosti minimalno 250 KM. To znači da bi građanin za taj rezervisani iznos platio samo 50 KM, jer bi od vlade dobio 200 KM.

U tu svrhu su izdvojena dva miliona KM. Rezervaciju će biti potrebno izvršiti putem neke od online aplikacija.

Ministrica Đapo rekla je za Klix.ba da će, nakon objave u Službenom listu, u narednih 20-ak dana resorno ministarstvo uputiti poziv online platformama koje nude mogućnost prodaje vaučera za ljetovanje i zimovanje u Bosni i Hercegovini.

Nakon što stignu prijave zainteresovanih, bit će potpisani ugovori i definisani svi detalji. Plan je da vaučeri budu dostupni građanima BiH već u julu, a važit će do kraja ove godine.

Povodom ove odluke, ali i velikog broja zainteresovanih, oglasila se i platforma “Odmori u BiH” koji su naglasili da programi vaučera još nisu dostupni te sve mole za strpljenje.

“Odluka o realizaciji programa turističkih vaučera za područje Federacije BiH je tek usvojena na današnjoj sjednici Vlade FBiH, te će u narednom periodu uslijediti naredni koraci ka realizaciji ovog programa. Napominjemo da će korisnici vaučera biti isključivo stanovnici sa područja FBiH, koji će moći iskoristiti ponude turističkih subjekata na području FBiH. O datumu početka realizacije programa i načinu korištenja vaučera, ulozi platforme odmoriubih.ba i drugim detaljima javnost će biti blagovremeno obaviještena.”