VEČERAS NOĆ TEATRA

Udruženje mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero“ želi ovim putem čestitati svim pozorišnim djelatnicima u našoj zemlji koji već dugi niz godina uspješno djeluju, iako su u tome spriječeni na mnoge načine. Od niskih budžeta, preko zatvaranja pojedinih institucija kulture, do apsolutnog ignorisanja stanja u kojem se nalaze profesionalna i amaterska pozorišta. Ipak to nije omelo one najupornije da večeras, dakle 18. novembra obilježe Noć teatra. Na scenama širom naše zemlje, u čak 18 gradova pozorišni umjetnici izvest će predstave kako bi ovjekovječili jedan hram kulture kakav je teatar.

Mi moramo biti svjesni kako jedan civilizovan građanin, naročio onaj koji sebe smatra akademikom ne može to nikada biti u punom značenju te riječi ukoliko njegovo zanimanje nije podjednako usmjereno u sve sfere društvenih dešavanja, kako političkih, socijalnih isto tako i kulturnih.
Teatar je bio i ostao, i uvijek će biti na jedan određeni način društveni korektor koji na svoj način govori o indiferentnosti društva na određene probleme, ali isto tako teatar je mjesto koje bez publike i samo za sebe nikada nije postojalo. Od antičkog doba kada je započela era pozorišta pa sve do modernog, nikada nije prestala osnovna funkcija pozorišta, a to je sloboda govora da se kroz određeni dramski tekst prozbori o temama koje su tabui ili pak zabranjene.
Danas kada u našoj zemlji vidimo samo najgore slike omladine zanesene kojekakvim „javnim“ dešavanjima i koncertima nazovi „zvijezda“, omladine koja je apsolutno dezorijentisana i izgubljena, pozorište se postavlja kao jedini realni način ispoljavanja njihove misli, stavova, ali isto tako i želja.

Treba ovdje napomenuti, kako mladost u našoj općini ima veliku sreću, u odnosu na mnoge manje gradove BiH, a to je da naš grad ima bogatu kulturnu historiju. Kroz postojanje Teatra Total već 57 godina, pa preko omladinske scene Totala, kao i našeg Udruženja mladosti se pruža šansa da javno prozbori o stvarima koje ih tište i bole. Ipak, isto tako, mladi ljudi moraju postati svjesni mjesta pozorišta u svom životu, prepoznati bitnost kulturnog odgoja, jer jedino na taj način, možemo se nametnuti Evropskoj uniji kao civilizovan i kulturan narod, a ne barbari i oni koji ratuju.

Kultura mora biti spona između svih ljudi, ona nije i ne smije biti obojena nikakvim znacima i bojama. Stoga večeras, svi oni koji će biti dijelom nekog od kulturnih dešavanja u ovih 18 gradova, bilo kao publika ili kao učesnici, neka znaju da trebaju biti ponosni i sretni. Ponosni jer su jedni od rijetkih koji njeguju ljubav prema teatru, a sretni jer su izabrali najljepši hram kulture kako bi tu ostavili svoje slobodno vrijeme, ili pak posvetili svoj život teatarskoj umjetnosti.

Za sami kraj informacija kako naše Udruženje večeras neće imati javni nastup, ali ćemo zbog toga u skorije vrijeme obradovati našu publiku sa novom premijerom, koja će biti zvanično izvedena u okviru projekta Damara omladine „Nikad jača zima do sad“.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com

Nole se kući u BiH: Visoko ga zauvijek kupilo

Visokoin.com