Veliki je petak – spomendan Isusove muke i smrti

Danas je Veliki petak, dan kada se kršćani sjećaju Isusove muke i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja kojega čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom.

Na Veliki petak, ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt. Ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za Isusom.

Širom svijeta se, obično u prijepodnevnim satima, vjernici okupljaju u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molili Križni put.

Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati kada je Isus izdahnuo na križu, okupljaju se u crkvama na slavljenje obreda Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa, te svetu pričest.

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak. Također je za sve katolike obavezan i nemrs.

Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi. Posebno se ne radi ništa, ako se mora nešto tući, npr. čekićem i sl. U nekim mjestima se navečer prije obreda pjeva Gospin plač.