Više novca na računima: Ovo su novi iznosi penzija u FBiH

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u petak je, saznajemo, na vanrednoj sjednici donio odluku o akontativnom usklađivanju penzija za pet posto od januara 2024. godine.

Podsjetimo, nakon usvajanja budžeta FBiH stekli su se uvjeti za to, kako se to i najavljivalo, da penzioneri u Federaciji BiH dobiju zapravo više penzije u vidu akontacije, a po osnovu redovnog usklađivanja koje se, u skladu sa Zakonom o PIO, vrši svakog 15. aprila.

Tada će biti poznat i tačan iznos usklađivanja, koji, prema dosadašnjim projekcijama, iznosi šest posto.
Isplata u februaru

Naime, prema posljednjim pokazateljima, stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrdio je za Avaz da će penzioneri dobiti više penzije po osnovu akontativnog modela za pet posto, i to januarskih koje će biti isplaćene, najvjerovatnije, 5. februara.

To znači da bi s povećanjem od pet posto najniža penzija u februaru iznosila 565 KM, a sada je 538,27 KM, zagarantirana bi bila 674,52 KM umjesto trenutnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je sada 675,57 KM, bila isplaćena u iznosu od 709,34 KM.