Više od 40 radnika Preventa u Zenici dobilo otkaz, kažu da su radili za minimalac

Radnici zeničkog Preventa danas su protestvovali ispred kompanije nakon čega im je nakon čekanja uručen otkaz, a među njima i onima koji su bili na bolovanju. Ukazali su i na druge nehumane uslove rada te da je mnogima zbog prevelikog broja sati narušeno zdravlje.

Više od 40 radnika kompanije Prevent iz Zenice ostalo je bez posla. Uručeni su im otkazi dok su bili na bolovanju i čekanjima. Brojna obećanja da će biti preraspoređeni na druge poslove, nakon što su poslani na čekanje, zamijenjena su otkazima.

Danas su se okupili ispred kompanije gdje im je podršku pružio i predsjednik UG “Radnički pokret” Dražan Pejaković koji je radnicima kazao da će ih besplatno zastupati advokati u borbi za njihova prava.

Mirsad Avdić u Preventu radi već 20 godina. Nakon tri karcinoma i moždanog udara kada su ga 2018. godine u jutarnjoj smjeni, nakon rada u noćnoj smjeni, pronašle kolege i 20 godina rada u ovoj firmi dobio je otkaz.

“Na sve ovo mi daju otkaz. Obavljao sam tri posla te 2018. godine kada su me kolege ujutro u 6 sati pronašli ‘mrtvog’. Ne znam za šta sam se borio. Niko od usijanih glava nam neće reći šta je problem. Otišao bi ja za nafakom, ali kuda ću četiri godine pred penziju? U junu prošle godine sam operisan, 13. januara sam dobio rješenje o otkazu na kućnu adresu. Borim se za svoje zdravlje, moram ići na kemoterapije, ali od čega? Gdje ću sada i kako?”, pita se Avdić koji kako kaže ne može shvatiti šta rade čovjeku koji je 20 godina ostavio u ovoj firmi.

Dražen Pejaković je kazao da Prevent ukida radna mjesta iako je radnicima obećano da će ići u druga postrojenja, ali ništa od toga nije ispoštovano.

“Radnici su dobivali otkaze, a izjasnili su se da ne žele otkaze. Tražili smo sastanke s nadležnima, ali sada će ove radnike zastupati advokatska kancelarija iz Bijeljine”, kazao je Pejaković.

Kazao je da se dosta radnika želi vratiti na posao, da ih dio želi opremnine koje zaslužuju, a ne one koje su im nuđene kao na pijaci nakon 20 godina radnog staža.

“Ovo društvo je ostalo izopačeno zbog poslodavaca koji izrabljuju radnike. Ovi ljudi ovdje rade na minimalac, a imali su i više od 200 sati rada. Obećane su im 24 plaće koje im je ostala dužna ranija firma, ali im nikada nisu isplaćene”, dodao je Pejaković.

Iz Preventa su radnicima poručili da će sastanak biti održan u 14 sati u Visokom jer su se, kako je kazao Pejaković, bojali radnika koji su se danas okupili ispred firme.

Alma Žilo u Preventu radi već 20 godina, a na čekanje je upućena 1. oktobra i na čekanju je trebala biti do 15. januara. Međutim, 13. januara je dobila otkaz bez ponude za novo radno mjesto kako im je obećano prilikom slanja na čekanje.

“Došla sam s ljekarskim nalazom da sam radno sposobna, a naše zdravlje je danas narušeno. Postupali su nehumano prema nama, nisu bili korektni, ali kao hranioci porodica bili smo prinuđeni na sve to da trpimo”, kaže Žilo.

Otkaz na bolovanju je dobio i Alija Karić koji je prošle godine operisao kičmu te se još uvijek vodi na bolovanju. Međutim, 12. januara uručen mu je otkaz.

“U ovoj firmi smo radili noćne za koje nismo advekatno bili plaćeni. Radili smo po 260 sati u mjeseci za što smo dobivali minimalnu plaću”, poručio je Karić.

Stav kompanije Prevent po ovom pitanju i otkazima 40 radnika još uvijek nije poznat, a radnici će svoju pravdu nastaviti tražiti preko advokata koji će zahtjevati razgovore s nadležnima ili sudski proces.

Vezani članci

Prevent traži pouzdane i pedantne saradnike/ce

Visokoin.com

Prevent Nekretnine povećale udio u Saniteksu

Visokoin.com

Prevent zatvorio još jednu fabriku

Visokoin.com

Prevent u Bužimu: 42 radnika bi mogla ostati bez posla zbog zatvaranja pogona?

Visokoin.com

GLOBALNA KRIZA Prevent Leather zatvara pogon u Visokom, hoće li radnici dobiti otpremnine?

Visokoin.com

“Prevent Leather” otpustio oko 150 radnika i najavio gašenje sa 1. septembrom

Visokoin.com