Više od dva miliona životinja umrlo zbog ekstremnih zimskih vremenskih uslova u Mongoliji

Više od dva miliona životinja uginulo je u Mongoliji do sada ove zime, rekao je u ponedjeljak vladin dužnosnik, zbog ekstremne hladnoće i snijega.

Ovoj zemlji bez izlaza na more nisu strane oštre vremenske prilike od decembra do marta, kada se temperature u nekim područjima spuštaju i do minus 50 stepeni Celzijusa.

Ali ova je zima bila oštrija nego inače, s nižim temperaturama od uobičajenih i vrlo obilnim snježnim padavinama, rekli su Ujedinjeni narodi u nedavnom izvještaju.

Do ponedjeljka je 2,1 milion grla stoke uginulo od gladi i iscrpljenosti, rekla je Gantulga Batsaikhan iz ministarstva poljoprivrede zemlje, javlja AFP.

Mongolija je krajem 2023. imala 64,7 miliona takvih životinja, uključujući ovce, koze, konje i krave, pokazuju službene statistike.

Ekstremni vremenski uslovi obično uzrokuju smrt velikog broja stoke.

 

Ujedinjeni narodi kažu da klimatske promjene povećavaju učestalost i intenzitet ovakvih ekstremnih vremenskih uslova.

Surovi zimski uslovi koji su uzrok smrti velikog broja stoke u Mongoliji imaju svoj naziv, a ovaj fenomen zove se “dzud”.

Mongolija je doživjela šest dzuda u proteklom desetljeću, uključujući zimu 2022.-23. kada je stradalo 4,4 miliona grla stoke.