VISOKO: Naš sugrađanin Haris Zahirović treba našu pomoć!

O tridesettrogodišnjem Harisu Zahiroviću komšije iz visočkog naselja Ljetovik imaju najljepše mišljenje. Iako teške životne sudbine, Haris je veliki borac i čovjek koji za svoju porodicu, svojim rukama i trudom pokušava da obezbijedi uslove za normalan život. Međutim, mnogobrojni problemi natjerali su Harisa da suprugu Edmiru (25) i djecu Harisu (5), Osmana (3,5 godina) i najmlađu kćerkicu Amiru (3 mjeseca) pošalje kod punca, jer hranu i ostale životne potrepštine u ove hladne zimske dane nije u mogućnosti da obezbijedi.

– Živio sam sa suprugom Edmirom i troje djece u neuslovnoj kućici u kojoj nije bilo struje i vode i koja nam se nažalost ovog ljeta u potpunosti srušila. Nakon toga smo od komšije dobili podrum na korištenje i do prije nekoliko dana tu sam živio sam suprugom i djecom. Supruga i djeca Harisa i Osman su gluhonijemi, a od primanja imamo 110 KM invalidnine i 21 KM dječijeg doplatka. Ovih dana supruga je sa djecom otišla kod svog oca jer u podrumu u kojem živimo temperatura padne ispod nule, imamo samo neke prostirke i bukvalno spavamo na betonu i zbog djece sam morao odlučiti se na taj potez – priča Haris kojeg smo zatekli sa sinom Osmanom.

Haris se za pomoć obraćao na mnoge adrese, ali je pomoć izostala. Nikada nije prosio i tražio milostinju i kaže da će takav i ostati.

– Obraćao sam se za pomoć Općini Visoko, Centru za socijalni rad iz kojeg sam jednom dobio 200 KM za odlazak kćerke u bolnicu na preglede i to je sve uz socijalnu pomoć od 131 KM koju imamo. Brine me ova situacija i zima koja je došla, jer se puno češće desi da svi zajedno legnemo gladni, nego siti. Pokušavam nešto zaraditi, imam ručna kolica pa pomažem ljudima kada unose ugalj, drva, sakupljam i sekundarne sirovine, međutim vremena su jako teška. Pokušao sam naći posao u komunalnom preduzeću, bilo je i nekih obećanja, ali je sve ostalo upravo na obećanjima, tako da sam prisiljen svoju priču ispričati i na ovaj način i nadati se bilo kakvoj pomoći – kazao nam je Haris.

Harisa možete pronaći u naselju Ljetovik, gdje u jako teškim uslovima živi sa svojom porodicom, a tu je i broj žiro računa za one koji se odluče pomoći na ovaj način.

Žiro račun: Raiffeisen banka 09550340111
TRN 1610000000000011 Zahirović Haris