Vlada FBiH dala saglasnost Elektroprivredi BiH za izdvajanje 117.000 KM za Košarkaški savez BiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je saglasnost Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH za izdvajanje dodatnih sredstava za sponzorstvo Košarkaškog saveza BiH u iznosu od 117.000 konvertibilnih maraka (KM).

Ova saglasnost data je u skladu sa odlukom Uprave Elektroprivrede BiH od 23. avgusta.

U obrazloženju se podsjeća da je u oktobru prošle godine Vlada FBiH dala saglasnost Elektroprivredi BiH za dodjelu sponzorskih sredstava Košarkaškom savezu BiH od 110.000 KM. Uz danas odobrena dodatna sredstva, ukupni iznos finansijske podrške Košarkaškom savezu BiH iznosi 227.000 KM.

Vlada FBiH je prethodnom odlukom dala saglasnost Elektroprivredi BiH za dodjelu 110.000 KM Košarkaškom savezu BIH za aktivnosti muške i ženske košarkaške reprezentacije, uključujući učešće tih reprezentacija na Evropskom prvenstvu (Eurobasket 2022. za muškarce), te kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo u periodu oktobar 2021 – septembar 2022. godine, kao i druge aktivnosti reprezentativnih selekcija u istom periodu.

Evropsko prvenstvo za košarkaše, 41. po redu, počinje danas, a ovoga puta domaćini su četiri države, kao i prije pet godina kada je posljednji put odigran Eurobasket. Utakmice grupne faze Eurobasketa 2022 igraće se u Gruziji, Italiji, Njemačkoj i Češkoj. Domaćin završnice turnira biće glavni njemački grad Berlin.

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava ustanovama za zbrinjavanje na nivou FBiH, utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH, u iznosu od 2.000.000 KM.

“Ovaj iznos će, u skladu sa općim i posebnim kriterijima, biti raspodijeljen na ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Parlament Federacije BiH, odnosno Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite Ljubuški, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, te Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Svrha programa je omogućavanje pružanja kvalitetnijih usługa smještaja i stručnog rada za 300 osoba koje borave i rade u ovim ustanovama i osiguranje neophodnih infrastrukturnih uslova boravka i rada. Cilj je i socijalno zbrinjavanje i osposobljavanje za samostalan život i rad prema preostalim sposobnostima i provođenje radne aktivnosti korisnika.

Sredstva će biti dodjeljivana u tri kategorije: nabavka stalnih sredstava do maksimalnog iznosa od 100.000 KM, investicijska ulaganja u postojeće objekte do maksimalnog iznosa od 750.000 KM, te investicijska ulaganja u gradnju novih objekata do maksimalnog iznosa od 1.000.000 KM.