Vlada ZDK izdvojila milion maraka za nabavku testova

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je milion maraka za nabavku testova za potrebe PCR laboratorija u bolnicama u Zenici i Tešnju. Nabavka će biti realizirana u saradnji sa Razvojnim programom UN-a. Vlada je odobrila i 600.000 maraka za nabavku medicinske opreme za tri odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica. Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih 9 mjeseci ove godine.

Budžetski prihodi, iako za 20% manji od planiraniih, ostvareni su u iznosu od 251 milion maraka. Rashodi su manji za 5 miliona i finansijska situacija je ocijenjena stabilnom.

“To pokazuje činjenicu da su svi budžetski korisnici slijedili Program rada Vlade, odnosno dokumente koje je Vlada donosila o uštedama na svim mogućim nivoima, odnosno utrošku samo onoga što je zaista u ovom trenutku bilo najneophodnije najnužnije i važno je napomenuti da je u ovih 251 milion maraka ušla i ova sredstva od MMF-a odnosno 31.887.000 KM”, objašnjava ministar finansija Josip Lovrić (HDZ BiH).

Vlada ZDK-a je donijela odluka o izdvajanju 1 milion maraka za nabavku testova, te 600.000 maraka za medicinsku opremu za 3 odjela u Kantonalnoj bolnici Zenica. Usvojen je i Finansijski izvještaj kantonalnog Fonda zdravstvenog osiguranja, na čije je prihode također utjecala aktuelna zdravstvena kriza.

“Fond zdravstvenog osiguranja je prvih 9 mjeseci poslovao sa minusom od svega 580-000 KM i nadam se da će kvalitetnom politikom i rukovođenjem menadžmenta Zavoda da ćemo do kraja godine možda ovaj minus i neutralizirati”, kaže ministar zdravstva Adnan Jupić (A-SDA).

Današnja sjednica Vlade ZDK-a bila je i posljednja koju je vodio dosadašnji premijer Mirza Ganić (SDA). On je, nakon osvojene gradonačelničke pozicije u Visokom, od Skupštine ZDK-a zatražio razrješnje: “Kao premijer i kao osoba koja je bila na čelu Vlade ZDK-a, mogu da budem zadovoljan svim što je urađeno, posebno na onom što je urađeno u ovom vremenu pandemije. Kada je nastao globalni problem, mi smo, kao ZDK, pokazali da se znamo dobro organizirati, pokazali smo da poštujemo struku. S druge strane, postoji i profesionalnost, gdje su građani na prvom mjestu.”

Vezani članci

Tadić: Bošnjacima uzet jedan mandat, HDZ nije tražio trećeg ministra u ZDK

VISOKOIN.COM

Gradska uprava Visoko: Čestitka povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH

VISOKOIN.COM

Gradonačelnik Mirza Ganić posjetio visočke trojke

VISOKOIN.COM

“Vema” na proljeće otvara svoja vrata

VISOKOIN.COM

Svečano otvoren novi BH Telecom centar u Visokom

VISOKOIN.COM

SDA Visoko – Mi izdati nećemo

VISOKOIN.COM