Vlasti Zeničko-dobojskog kantona žele riješiti problem pasa lutalica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona organizovalo je jučer sastanak sa svim načelnicima općina s područja ovog kantona. Razgovaralo se o najefikasnijim načinima rješenja problema napuštenih životinja.

Resorni ministar, Bojan Bošnjak, želio je čuti od načelnika općina na koji način se oni nose sa problemom pasa lutalica na ulicama.

Načelnik Kaknja, Nermin Mandra, istakao je da je ova općina definisana lokaciju za azil, ali da je problem u obezbjeđenju sredstava. Tešanj jedini već ima izgrađen azil za pse kojeg održavaju članovi Kinološkog kluba „Pas“ za šta Općina izdvaja oko 30.000 KM godišnje.

Husejin Smajlović, načelnik Zenice, izjavio je da je određena lokacija za izgradnju azila na području ove općine i izrađena projektna dokumentacija, ali da se dalje od toga nije otišlo zbog nedostatka sredstava. Procijenjeno je da se za izgradnju modernog i funkcionalnog azila, gdje će biti držano stotinu pasa lutalica, treba izdvojiti oko 700.000 KM, a da su mjesečni troškovi držanja jednog psa u azilu između 100 i 150 KM.

Na sastanku se moglo čuti i to da su najveći krivci za ovo stanje vlasnici pasa koji ih ostavljaju na ulicama kad više ne žele brinuti o njima. Seosko stanovništvo također donosi u grad mladunčad pasa, a nije rijedak ni slučaj da se vrši nelegalno prebacivanje pasa lutalica iz jedne općine u drugu.

Ovom prilikom je zaključeno da bi se što prije trebale donijeti izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, jer postojeća rješenja iz ovog zakona vežu ruke izvršnoj vlasti da efikasno i trajno riješi probleme napuštenih životinja. Ovaj Zakon nije riješio pitanje odgovornosti, niti dužinu boravka pasa u azilu već samo njihovu zdravstvenu zaštitu.

Ministar Bošnjak predložio je nekoliko zaključaka, s kojima su se saglasili načelnici općina. Prvi se odnosi na to da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sačini prijedlog izmjena ovog zakona, uputi ih općinama i nakon objedinjavanja primjedbi i prijedloga uputi državnom parlamentu na usvajanje. Drugi zaključak je da se na području Kantona oforme dva do tri azila koji će biti zajednički za sve općine, dok se treći zaključak odnosi na edukaciju o opasnostima po zdravlje koje napuštene životinje predstavljaju za ljude, ne samo zbog ugriza već i mogućnosti prijenosa zaraznih bolesti, poput bjesnila i ehinokokoze. Biće formirana radna grupa koja će nastaviti da realizuje zaključke sa ovog sastanka, pratiti problematiku pasa lutalica i predlagati pravovremeno rješenja koja će biti efikasna i brza.

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com