VRAĆENI NA ČEKANJE RADNICI PREVENTA ZENICA KOJI SU DOBILI OTKAZ

– Udruženje građana Radnički pokret uspjelo je poništiti rješenja o otkazu koja su bila izdata radnicima Preventa Zenica te smo ih vratili na čekanje zajedno sa ostalim radnicima. Uz to, uspjeli smo zaustaviti nagodbu Prevent Zenice sa radnicima po pitanju nezakonitih otpremnina.

Ovom pobjedom smo zaštitili prava radnika i spriječili nepravednu i nezakonitu nagodbu koja bi im nanijela značajnu štetu – rekao je za Faktor Dražan Pejaković, predsjednik Udruženja građana Radnički pokret

U januaru je, ističe, 40 radnika Preventa Zenica poslano na čekanje. Pet radnika je dobilo otkaz.

– Svi radnici su potpisali punomoć sa advokatskom kancelarijeom iz Bijeljine koja zastupa besplatno interese ovih radnika. Advokati su uspjeli dokazati nezakonite radnje Preventa Zenica otpuštanjem pet radnika i oni su vraćeni na čekanje – ističe Pejaković i dodaje:

– Tim radnicima su ponuđene mizerne otpremnine da potpišu otkaze i ponudili su im hiljadu-dvije maraka kao na pijaci, a tih pet radnika po 25 godina su radili u toj firmi. Vraćanjem radnika na čekanje spriječeno je da firma Prevent Zenica ode u stečaj. Radnici su to odbili i advokati sada traže za njih otpremnine u skladu sa zakonom, a to iznosi za svakog radnika više od 10 hiljada maraka.