Vučić: Hrvatska samo radi svoj posao koji obavlja još od 1941.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pragu da se Hrvatska sama pohvalila da je zaslužna za to što Zapadni Balkan nije izuzet od sankcija EU na uvoz ruske nafte, ocijenivši da Zagreb samo radi svoj posao koji obavlja “od 1941. pa nadalje”.

Vučić je podsjetio da je Srbija tražila da Zapadni Balkan bude izuzet od zabrane EU na uvoz ruske nafte, i da je u nacrtu odluke Unije tako trebalo da bude, ali su se „onda naše komšije pohvalile da su zaslužne“ za to što do toga nije došlo.

„Neke zemlje EU su izuzete, poput Bugarske, Mađarske… Srbija nije. Hrvatska je samo radila svoj posao koji radi već decenijama“, rekao je Vučić uoči početka samita u Pragu, optuživši pritom hrvatske medije da su izmislili njegovu izjavu da je Zagreb kriv.

„Ja ponavljam, Hrvatska je radila samo svoj posao koji radi od 41. pa nadalje. Hrvatska samo radi svoj posao, sve ono što je radila prethodnih 70, 80 godina. Uopšte ne krivim“, rekao je predsjednik Srbije, polemišući sa novinarima iz Hrvatske.

Na podsjećanje predstavnika hrvatskih medija da se njihova zemlja na naslovnim stranama srpskih tabloida poredi sa NDH, Vučić je rekao: „Ja nemam svoje naslovnice. Je l’ vi govorite o meni ili srpskim medijima? Vi ste se pohvalili u vašim medijima, mi vam čestitamo na tome.“

Na pitanje zašto krivi Hrvatsku kad je Srbija ta koja odbija da uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu, Vučić je poručio da Zagreb neće voditi politiku Beograda.

„Vodiće je građani Srbije preko slobodno izabranih predstavnika, a protiv svih onih koji misle da mogu Srbiji da nameću svoju volju“, poručio je Vučić, ističući da je ponosan na to što je Srbija, kako je rekao, slobodarska zemlja koja sama donosi svoje odluke.

Kazao je i da će njegov odgovor u današnjim susretima sa evropskim zvaničnicima u Pragu, biti „pristojan, odgovoran, ozbiljan i dalekosežan“, i odbacio mogućnost da će doći do prekida pregovora o člastvu Srbije u EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocjenila je ranije danas da će „uvođenje sankcija“ EU Srbiji u energetici, po „eksplicitnom zahtjevu i ultimatumu“ Hrvatske, direktno nanijeti štetu vrijednu stotina miliona eura Srbiji i njenim građanima.