Za Comu još nije traženo izvršenje presude

U slučaju odbjeglog Dominika Ilijaševića zvanog Como, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva, sporazum o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske još nije primjenjen.

Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH, rekla je da je u petak, 4. oktobra, iz Hrvatske zvanično potvrđeno da je Ilijašević, koji je pobjegao krajem septembra, njihov državljanin i da ne može biti izručen u BiH.

Ona je kazala da nadležni sud koji je poslao Ilijaševića na izdržavanje kazne putem Ministarstva pravde BiH treba zatražiti izvršenje presude od Hrvatske, ali do toga još nije došlo.

Prema zakonu o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), upućivanje na izvršenje kazne obavlja sud na čijem području osuđeni ima prebivalište.

Općinski sud Zenica je uputio Ilijaševića na izdržavanje kazne jer mu je mjesto prebivališta na području općine Zenica.

U Općinskom sudu Zenica navode da još uvijek nisu ništa dobili iz Ministarstva pravde BiH, ali ističu “da nije isključeno da neće stići”. Ukoliko nešto dobiju, kako kažu, očitovaće se o tome.

Bakić je rekla da su informacije iz Hrvatske dostavili Kantonalnom sudu Zenica i zatvoru u Mostaru, koji mogu proslijediti podatke nadležnom sudu koji je osuđenog uputio na izvršenje kazne.

Ilijašević je kaznu izdržavao u zatvoru u Mostaru, u koji se nije vratio sa dopusta, već je pobjegao u Hrvatsku. On je za hrvatske medije izjavio da želi ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj, shodno sporazumu o izvršenju sudskih presuda. Kazao je da je vjeruje kako će u Hrvatskoj biti pušten jer je odslužio dvije trećine kazne.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud Federacije BiH je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva tokom rata u Kiseljaku. Tom presudom osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina zatvora, javlja BIRN.

(VisokoIN)

Vezani članci

Potpisan ugovor o obnovi kuća u Kiseljaku

VISOKOIN.COM

Drama jutros u Kiseljaku: Planula benzinska pumpa “Trgotank” (VIDEO)

VISOKOIN.COM

Kiseljak: Građani za kazne duguju milion maraka

VISOKOIN.COM

Ringišpil: Dosad 17 uhapšenih u Visokom, Kiseljaku, Ljubuškom, na Palama…

VISOKOIN.COM

Policajac u Kiseljaku spasio dva mlada života

VISOKOIN.COM

Pješak iz Visokog zadobio teže tjelesne ozljede

VISOKOIN.COM