‘Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik’: Gnjev rudara ispred Vlade FBiH

11:30 – U ime upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH, obratio se Zuhdija Topić. Govoreći o položaju rudara danas, između ostalog, prokomentarisao je i dolazak premijera FBiH Fadila Novalića na iftar sa rudarima RMU Banovići, prenosi N1.

– Žalosno je da obilazite rudnike i iftarite. Kako vas nije sramota sići u rudnik, a ti rudari znaju da do danas niste omogućili novi kolektivni ugovor. Sram vas i stid bilo! Jeste li pitali te rudare koliku platu imaju, kako preživljavaju kad osnovne životne namirnice i njihove cijene divljaju? A rudar kupuje samo osnovne životne namirnice. Sram vas i stid bilo – rekao je Topić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su rudare druge smjene jame “Omazići” rudnika “Banovići” i iftarili sa njima.

Kompletno obraćanje rudara danas ispred Vlade FBiH ispratite u videu ispod…

10:20 – Kako je jučer i najavljeno, rudari će se danas okupiti na prvomajskom protestu u Sarajevu. Oni traže da se njihova prava ispoštuju i da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Očekuje se da će današnjem protestu prisustvovati oko 500 rudara.

Okupljanje koje se ove godine održava pod pod sloganom “Dostojanstven kolektivni ugovor za rudarstvo u FBiH”, počelo je na Željezničkoj stanici.

Potom su se rudari uputiti ka zgradi Vlade Federacije BiH, a protestna šetnja završit će kod upravne zgrade „Elektroprivrede BiH“.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika u FBiH, kazao je za portal Avaza da današnjim protestima očekuje da se ostvari pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor.

– Očekujemo ono što smo i planirali, mi smo prošle godine kazali da ćemo pokušati ovo prvomajsko okupljanje radnika rudnika u FBiH učiniti tradicionalnim. Dananašnji slogan je “Dostojanstven kolektivni ugovor za radnike u oblasti rudarstva u FBiH” i očekujem da će predstavnici sindikata iz više rudnika poslati jasne poruke kako predstavnicima vlasti u FBiH, tako i poslodavcima u Elektroprivredi BiH. I svakako očekujem da ovaj prvomajski skup radnika rudnika bude jedan pozitivan efekat na tok pregovaračkog procesa na kome se usaglašava kolektivni ugovor. Ja sam siguran da ćemo u narednih par dana u skladu sa odlukama svih organa i tijela sindikata u rudnicima uglja u FBiH uz ogromnu podršu radnika iz svih rudnika u koje ne sumnjamo realizovati svoj cilj vezano za sadržaj kolektivnog ugovora koji će biti na snazi od 1. maja 2022. godine – rekao je Husić.