Zaposleni na UKC-u ne mogu se liječiti – poslodavac nije plaćao doprinose

Zaposleni na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci ne mogu se liječiti. Zvuči kao apsurd, ali je, zapravo, činjenica. Zdravstveni radnici nemaju pravo na liječenje jer najveća zdravstvena ustanova u ovom entitetu duguje milione za doprinose Fondu zdravstvenog osiguranja.

Fond zdravstvenog osiguranja je 20. maja obavijestio sve zdravstvene ustanove u RS-u da je ukinuta vanredna situacija u tom entitetu. Za vrijeme vanredne situacije je liječenje i neosiguranih lica bilo moguće na teret Fonda. Fond u obavještenju objašnjava kako sada treba da postupaju zdravstvene ustanove. Ispostavilo se da su u problemu zaposleni u najvećoj zdravstvenoj ustanovi zbog neplaćenih doprinosa i da od 20. maja ne mogu da dobiju uputnice. Direktor UKC-a Vlado Đajić kaže da su problem dugovi ranijih uprava jer, tvrdi, UKC od kada je on na čelu – sve obaveze redovno ispunjava: „Razgovarali smo i sa ministrom zdravlja i sa ministrom finansija i sa direktorom Fonda i u ovom trenutku se traže rješenja da Vlada napravi sporazum sa FZO-om i da poravnaju te stare dugove“.

Stari dugovi, koje je, kako Đajić tvrdi, napravila stara uprava, teški su više od stotinu milliona maraka. S druge strane, Mirko Šerbedžija iz Sindikata tehničara i medicinskih sestara objašnjava da problem nemaju samo radnici UKC-a već i većine zdravstvenih ustanova u RS-u jer doprinosi jednostavno do 2018. nisu uplaćivani. Razlika je, kaže, samo u tome što ostali direktori za sada šute. Pita i hoće li iko snositi odgovornost: „Stvorio se gorak ukus u ustima da naše kolege koje su u procesu liječenja, koje moraju na liječenje i koje moraju skupe preglede da obave – sada moraju to da plate. Nemamo informaciju hoće li se taj novac njima refundirati. Nebrojen broj poziva iz cijelog RS-a – kolege za liječenje svoje djece ne mogu da pristupe tom ljekarskom pregledu“.

U opoziciji navode da nije bitno koji direktor je napravio dugove jer svi, posljednjih više od deset godina, dolaze iz SNSD-a.

„Očigledno je to jedna kontinuitet politika SNSD-a, koja traje decenijama i nas ne interesuju izgovori – nas interesuju razlozi zašto UKC duguje FZO-u desetine miliona maraka po osnovu neplaćenih doprinosa“, poručuje predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić objašnjava kako je do do problema došlo jer je FZO prestankom vanredne situacije prestao dobijati sredstva od Vlade RS-a: „U prethodnom periodu je na to utrošeno 150 miliona maraka, a novi informacioni sistem koji je uspostavljen ne može dozvoliti da se bez uplate dozvoli liječenje“.

Iz entitetske opozicije pitaju i zašto dugovi UKC-a, bez obzira na to koji direktor ih je napravio, nisu do sada regulisani. Za napravljene dugove niko do sada nije odgovarao. Pitanje je onda ko će i hoće li uopće iko odgovarati za živote onih koji spašavaju naše?

federalna.ba