Zaradio milione pa nestao: ‘Kad sam sretan pijem, kad sam tužan pijem’

Pravo ime ovog repera je Park Jae Sang, a pjesma koja se tada internetom proširila brzinom munje, najpopularnija je pjesma korejskog popa u historiji i upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda. Zbog velike popularnosti njihovog muzičara Južna Koreja se našla u centru pozornosti pa je Psy postao i ambasador turizma.

Uslijedile su pjesme ‘Gentleman’ i ‘Hangover’ koje nisu uspjele ponoviti uspjeh ‘Gangnam Stylea’.

No 2013. godine Psy je priznao da je velika slava na njega itekako utjecala pa se odao alkoholu. U jednom intervjuu priznao je da pije i po danu i po noći.

– Votka je moj najbolji prijatelj. Ako sam sretan pijem, ako sam tužan pijem. Ako pada kiša, pijem, ako je sunčano pijem – izjavio je tada da bi dodao da alkohol ne konzumira jedino kada je mamuran.

Psy je imao teško djetinjstvo, nije se slagao s ocem, a u mladosti je završio i u zatvoru zbog pušenja marihuane. Inače, u spomenutom hitu koji se i dan danas sluša, Gangnam označava elitnu četvrt Seoula koju Psy u ovom muzičkom uratku ismijava.

– Gangnam bih usporedio s Beverly Hillsom jer u njemu žive bogati i slavni. No, izvorni stanovnici Gangnama nikad se neće hvaliti svojim podrijetlom, za razliku od novih bogataša koji su ras­­trošni i opsjednuti izgledom, novcem i mo­­dom. Ja progovaram o tim pozerima, o ljudima koji se očajnički trude biti nešto što nisu – objasnio je tada.