ZARAZNA BOLEST STIGLA U BIH: POTVRĐEN PRVI SLUČAJ VELIKOG KAŠLJA

Institutu za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) prijavljena su tri laboratorijski potvrđena slučaja velikog kašlja (pertusisa) i to dva u Banjoj Luci i jedan u Prijedoru, javlja Anadolija.

Iz Instituta navode da su od pojave prvih slučajeva obolijevanja u susjednim zemljama, svim zdravstvenim ustanovama u RS poslali preporuke za postupanje.

Istakli su da za primarnu prevenciju postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP-IPV-HiB i DTaP-IPV) i koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije.

“Svakom licu koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru imunizacije, u skladu sauzrastom treba nadoknaditi vakcinu”, navode iz Instituta.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca, a prenosi se kapljičnim putem.

Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

“Trajanje inkubacije je devet do deset dana (raspon od šest do 21 dan), a osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije”, naglasili su iz Instituta.

Slučajevi velikog kašlja prethodno su zabilježeni u Hrvatskoj i Srbiji.