Zašto direktorica Opće bolnice krije brutalni napad na medicinsku sestru

Stravičan događaj zabilježen je u Općoj bolnici Bugojno, gdje je 81-godišnji pacijent Đ. B., koji ima psihičkih problema, skoro nasmrt pretukao medicinsku sestru Samku Ajanović.
Napad se dogodio 7. maja, ali je prijavljen nakon nekoliko dana, jer Ajanović zbog zadobivenih povreda nije mogla otići u Policijsku stanicu, piše Avaz.
Zid šutnje
Međutim, Subha Agić-Habib, direktorica Opće bolnice u Bugojnu, nije prijavila napad na svoju uposlenicu.
Kako nam je potvrđeno iz MUP-a Srednjobosanskog kantona, policija u Bugojnu je ozbiljno shvatila prijavu te se odmah pristupilo saslušavanju oštećene i svjedoka radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi s navedenim događajem.

– Desetog maja u 15.50 sati Policijskoj stanici Bugojno oštećena je prijavila da je 7. maja na radnom mjestu u Općoj bolnici Bugojno fizički napadnuta od pacijenta Đ. B., rođen 1942. godine, kojom prilikom je zadobila tjelesne povrede. Odmah po zaprimanju prijave policijski službenici PU Bugojno su poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti – kazao je za „Avaz“ Hasan Hodžić, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona.
Medicinska sestra Samka Ajanović je u teškom zdravstvenom stanju. U ovoj bolnici radi 33 godine i nikada nije imala ni najmanji incident. Nakon što je prijavila slučaj, pod velikim je pritiskom i boji se kazne, odnosno, mobinga u bolnici.

– Ona ima kćerku i ovo ju je veoma pogodilo. Žena je napadnuta, a sada mora strahovati za svoj posao, jer nekome je u interesu da se sve zataška – kazala je prijateljica medicinske sestre Samke Ajanović.

Odgovore smo potražili i od direktorice Opće bolnice Subhe Agić-Habib, ali je ona odbila komentirati slučaj, te je nenadano prekinula telefonsku vezu nakon što joj se novinar “Dnevnog avaza” predstavio.
Kako saznajemo, navodno je jučer i ministar zdravstva i socijalne politike SBK Anto Matić tražio izvještaj o nemilim događajima. Nikome nije jasno kako je muškarac sa psihičkim problemima završio na odjelu s drugim pacijentima. To je i pitanje za istražne organe.

Ministarstvu zdravstva i socijalne politike SBK jučer smo se obratili pismenim putem pitanjem jesu li upoznati s događajem u Općoj bolnici Bugojno, ali odgovor tokom jučerašnjeg dana nismo dobili.
Istog dana se „riješili“ pacijenta
Na osnovu onoga što nam je saopćeno iz policije, potvrđeno je da Uprava Opće bolnice Bugojno nije prijavila napad na svoju radnicu. Međutim, kako saznajemo, istog dana kada se desio napad, 7. maja, iz Opće bolnice zatraženo je od Policijske uprave Bugojno da dodijele pratnju duševno oboljeloj osobi do Kantonalne bolnice Travnik radi smještaja na Odjel psihijatrije. Policija se odazvala na poziv i izvršila pratnju bolničkog vozila kojim je teški duševni bolesnik kao što je bio Đ. B. prevezen za Travnik. Policiji tada nije prijavljeno da je taj pacijent napao medicinsku sestru. Pacijent Đ. B. je u Travniku preminuo 14. maja.