Zašto je Čović ‘utihnuo’ nakon početka pregovora i podrške negiranju genocida

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović naglo je utihnuo na društvenim mrežama, a posebno se to primjećuje na Twitteru gdje je posljednja objava bila 27. novembra.

Otkako su od ponedjeljka 29. novembra započeli razgovori političkih stranaka sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst Čović odjednom nema šta reći. Tako već tri dana izbjegava obraćanje medijima, ne oglašava se na društvenim mrežama, a posebno nakon sramotnog glasanja na sjednici Doma naroda PS BiH kada su Čović i još dva delegata iz HDZ-a podržali zaključak Kluba Srba o poništavanju odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o donošenju Zakona o zabrani negiranja genocida u odnosno izmjene Krivičnog zakona BiH.
Iako su pojedini politički partneri pa i prijatelji pokušali opravdati Čovićev necivilizacijski postupak, a zatim brže bolje promijenili ploču zbog negativnih reakcija, Čović će kad tad morati javnosti objasniti zašto je HDZ BiH stao na stranu negatora genocida u Srebrenici.

Čovića su oštro kritizirali i mediji u susjednoj Hrvatskoj koji pitaju da li je takav stav i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Osim Čovića za sramotni zaključak glasali su Marina Pendeš i Lidija Bradara, dok je Bariša Čolak bio odsutan.

U dosadašnjem toku razgovora sa Palmerom i Eicchorst Čović ne želi odstupiti od prijedloga koji vode u dalju etničku podjelu zemlje. Iako se poziva na „legitimno predstavljanje“ koje se navodi u sporazumu potpisanom u Mostaru 17. juna 2020. godine, i Čovića i druge učesnike razgovora treba podsjetiti da su svi rokovi za primjenu tog sporazuma istekli.

No, dok god Čović ima političke istomišljenike kojima je opravdan zahtjev za „legitimnim predstavljanjem“ i da vrijednost glasa Hrvata na svakom pedlju BiH ne vrijedi isto bit će teško doći do demokratskog i civilizacijskog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena.

(A.V.)Patria