Zašto je dobro živjeti sam?

U posljednje vrijeme ljudi sve češće žive sami. Iako je najprimamljiviji razlog za to opuštenost i sopstveni mir, nova studija pokazuje da “samci” imaju veće šanse da budu depresivni. Međutim osobe koje vode upravo takav život, misle drugačije. Ako možda razmišljate da započnete zajednički život sa djevojkom ili dečkom, ili vam je potreban cimer, prvo pročitajte šta sve samci mogu da rade u mnogo većoj mjeri nego oni koji žive zajedno.

1. Pjevanje
Pjevaćete mnogo. Možda to neće zvučati baš kako treba, ali šta vas briga – ionako vas niko ne čuje.

2. Kuhanje
Kada živite sami, kuhate mnogo više. I što je još važnije to radite u miru jer vas niko ne nadgleda i ne komentariše vaše umijeće.

3. Češće ste nagi
Jer…zašto da se zamarate oblačenjem. Ako spavate goli, možda ćete se i do frižidera prošetati upravo takvi, pa onda usput poslati mail..

4. Više masturbirate
Ovo je možda povezano sa prethodnom stavkom. Jer kad već nemate odjeću na sebi…što da se malo ne zadovoljite?!

5. Više vremena i prostora za kreativnost
Bez ikoga da vas ometa, imate vremena da radite stvari koje vas zanimaju. Imaćete više motivacije za pisanje, slikanje, razmišljanje…

6. Glasno smijanje
Ponekad to neće biti smiješno i radiće se o nečemu čega ste se upravo sjetili. Ali je fantastično kako možete biti sretni kad niko ne gleda.

7. Uredniji ste
Kada znate da higijena stana zavisi samo od vas, potrudićete se više oko toga. A lijepo je da kad vas jedno veče mrzi da operete suđe, nema nikog ko bi vam mogao zamjeriti.

8. Imaćete manje novca
To se dešava kad sami plaćate sve račune. Ali bar ne morate toliko često da kupujete toalet papir.

9. Nećete biti toliko usamljeni
Samački život vam dopušta da češće viđate prijatelje i porodicu; odnosno imaćete veću želju za tim jer znate da imate dovoljno vremena za sebe.

10. Ponekad ćete, ipak, biti usamljeni
Činjenica je da ipak živite sami i da u posljednje vrijeme često razgovarate sami sa sobom. Ali sve dok vas to ne odvuče u depresiju, zapamtite da samoća moža biti vrlo produktivna. Na kraju, samoća je potpuno prirodna stvar za čovjeka.

(VisokoIN)