Zastrašujuće posljedice novogodišnjeg potresa: Pogledajte šta je napravio od Zemlje

Nakon snažnog potresa jačine 7,6 koji je pogodio Japan 1. januara, satelitske snimke sada otkrivaju nevjerovatnu snagu potresa. Šokantne slike prikazuju pomak obale za više od 250 metara usljed sile potresa. Na poluotoku Noto u Japanu, potres je bio dovoljno snažan da podigne površinu ekvivalentnu dvama nogometnim igralištima nove plaže i ostavi luke suhima.

Ovo nije izoliran događaj, kako pokazuju novi dokazi o značajnom podizanju zemlje na više od 10 mjesta duž obale. Fotografije je podijelio Nahel Belgherze, tehničar za elektroniku iz Francuske, na X-u.

U svojoj objavi Belgherze napisao je: “Potres koji je pogodio poluotok Noto u Japanu u ponedjeljak bio je toliko snažan da se obala pomaknula i do 250 metara od obale zbog značajnog podizanja zemlje.”

Fotografije prikazuju područje poluotoka Noto, epicentar potresa, prije potresa na Novu godinu i nakon što su se tsunamiji povukli. Jasno se vidi područja gdje se razina tla podigla, otkrivajući kopno koje je prije bilo skriveno pod vodom.

Budući da je Japan sklon potresima, posjeduje najosjetljiviju mrežu za detekciju potresa na svijetu. Mreža GPS stanica na strategijskim tačkama zemlje otkriva koliko se zemlja pomaknula nakon bilo kojeg potresa. U ovom slučaju, sistem je pokazao da se zemlja pomaknula čak 130 centimetara prema zapadu.

Satelitske snimke također otkrivaju da je došlo do značajnog podizanja zemlje širom zemlje, posebno na zapadnoj obali poluotoka Noto gdje su snimljene fotografije. Nedavni prolazak satelita ALOS-2 otkrio je da se gotovo cijela obala pomaknula prema moru.

Na nekim mjestima, tlo se podiglo i do 4 metra i pomaklo bočno preko jednog metra. Međutim, nagli porast visine zemlje možda je zapravo umanjio utjecaj tsunami valova generiranih potresom.

Univerzitet u Tokiju izvijestio je o valovima visine između 1,4 i 2,6 metara na poluotoku Noto. Trenutno se vjeruje da je potres odnio 213 života, pri čemu su osam smrtnih slučajeva zabilježena u skloništima. 26.000 ljudi ostalo je bez domova jer su njihove kuće uništene ili smatrane nesigurnima.

Ove je sedmice zemlju ponovo potresao potres magnitude 6.0, uzrokujući opću destrukciju. Potres je pogodio isti dio zemlje kao potres na Novu godinu, ali u to vrijeme nije izdana upozorenja na tsunami.