ZAVRŠEN PRVI DIO SASTANKA “TROJKE” U KONJICU: Očekuju od Vlade da utvrdi federalni budžet naredne sedmice

Završen je prvi do redovnog sastanka predstavnika “Trojke”, koji se danas održava u Konjicu. Razmotrena su pitanja u vezi državne koalicije i narednih koraka.

“Također, razgovarali smo o ovogodišnjem federalnom budžetu koji se treba donijeti. U tom pogledu, vjerovatno će Vlada Federacije BiH naredne sedmice utvrditi prijedlog budžeta Federacije za ovu godinu i uputiti u parlamentarnu proceduru. Vidjet ćemo koja je vrsta procedure, ako je hitni postupak onda ne treba donositi odluku o privremenom finansiranju, ako nije onda će trebati ta odluka”, kazao je za Fenu tokom pauze sastanka predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, koji se danas sastao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH i premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom Naroda i pravde i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Na dnevnom redu sastanka našle su se tematske rasprave unutar koalicije poput energetike i telekomunikacija.

“Radi se o radnom sastanku, usklađivanju stavova i dogovora”, naglasio je Forto. Potvrdio je da su predstavnici Trojke danas aktualizirali i temu u vezi donošenja izmjena Izbornog zakona, koje su u obliku zakona usvojene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, dok u Domu naroda još nisu, a nije ni zakazana sjednica sa tom tačkom dnevnog reda.

“Nisam optimista za tu sjednicu Doma naroda zbog najava koje su se mogle čuti iz HDZ-a BiH i SNSD-a. Postoje tri dimenzije kada se priča o Izbornom zakonu. Prva je suštinska, najpolitičnija tema to je odabir članova Predsjedništva BiH, implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Druga je odabir članova Centralne izborne komisije BiH i treća tema je koja je najmanje politična to je integritet izbora, unapređenje rada biračkih odbora, bolja identifikacija na biračkom mjestu i slično”, istakao je Forto.

Smatra da bi koncenzus trebao postojati oko tehničkih stvari u vezi izbornog zakonodavstva.

Navedene izmjene Izbornog zakona usvojene su krajem prošle godine u Predstavničkom domu PSBiH nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt pozvao vlast u BiH da u kratkom roku usvoji tehničke izmjene Izbornog zakona kojima bi se smanjile izborne prevare i povećala transparentnost izbornog procesa.

Zatim je Schmidt najavio “Dan D” do kraja ove sedmice, odnosno nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona ukoliko političari ne dođu do dogovora.

Tokom sastanka predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je poručio da prati te izjave te da imaju komunikaciju s Uredom visokog predstavnika, a da je za predstavnike “Trojke” taj “Dan D” sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj bi se trebao potvrditi ili ne zakon koji je dobio podršku Predstavničkog doma.

“Nismo optimisti da će se to desiti, sumnjam da je moguće u ovako kratkom roku napraviti tako spektakularan iskorak. Naravno, ne može se utjecati na to kako će se ponašati visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt”, poručio je Nikšić.

U ostatku današnjeg redovnog sastanka u Konjicu nastavlja se strateško planiranje rada koalicije Trojka.