ZDK: Sindikati obrazovanja prijete štrajkom!

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu obavijestili su svoje članstvo da će isplata plate i toplog obroka za preko 8.000 radnika koji svoje plate primaju iz budžeta za mjesec mart 2012. godine kasniti, te da isplate neće biti do daljnjeg.

– Objektivnih razloga za ovakvu situaciju nema i na ovaj način se pokušava izvršiti dodatni pritisak na naše članstvo te unijeti dodatna nesigurnost u pogledu svakodnevnih egzistencijalnih potreba radnika koji su svoje plate zaradili a nisu u poziciji i da ih naplate.

Podsjećamo da je premijer u svom pismu od 03. aprila koje je uputio svim budžetskim organizacijama, i u kome je od nas tražio strpljenje zbog kašnjenja naknade za topli obrok, obećao isplatu plate u redovnom terminu, dakle 20-tog u mjesecu. Nažalost, moramo konstatovati da je to bila još jedna u nizu prevara aktuelne vlasti i poručiti im da nama plate ne trebaju za roštilje, jer je to rezervisano samo za privilegovane što mi svakako nismo, nego za podmirivanje najosnovnijih životnih potreba i puko preživljavanje. Oni, koji u ovoj situaciji u koju su doveli nas 8.000 radnika imaju moralnu i materijalnu mogućnost da roštiljaju, ni tad a ni ubuduće neće razmišljati o našoj egzistenciji. Kantonalni odbori sindikata će čekati isplatu plata i naknada do kraja ovog mjeseca a ukoliko do isplate ne dođe, u hitnom postupku ćemo organizirati proteste pred zgradom Vlade ZDK – saopćeno je iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu.

O ovoj temi predstavnici sindikata obrazovanja razgovarali su danas sastanak sa predstavnicima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ali bez konkretnih rezultata jer “predstavnici Vlade ZDK nisu imali kompetencije za vođenje socijalnog dijaloga ni po sadržaju ni po ovlaštenju”.

-Predstavnici Vlade ZDK na upit kompetentnih predstavnika sindikata da li imaju ovlaštenja da potpišu eventulno dogovorene zaključke te da li imaju jasne teme o kojima žele pregovarati sa ovlaštenim predstavnicima sindikata, dali su odgovor da oni imaju mandat samo da razgovaraju. Ovakvo shvatanje socijalnog dijaloga za predstavnike sindikata je poražavajuće i neprihvatljivo te smo iznijeli niz argumenata kojima smo nudili i nudimo Vladi ZDK sistemska rješenja radno-pravnih odnosa zaposlenih u ZDK. Ovlašteni predstavnici sindikata su po ko zna koji put ponovili spremnost za vođenje pregovora 24 sata, samo i ukoliko Vlada ZDK istim pristupi na profesionalan način. Nažalost, predstavnici Vlade ZDK su umjesto postizanja konkretnih rješenja odlučili vršiti ulogu sindikata i po njihovim riječima, oni će sami razgovarati sa našim članovima što predstavlja klasično kršenje Zakona o radu F BiH i miješanje u rad sindikata. Nakon dobijanja tonskog zapisa sastanka i stenograma, nadležni organi sindikata će odlučiti o daljim pravnim koracima i akcijama koje ćemo poduzeti – navode iz sindikata uz podsjećanje da se sličan scenario dešavao i prije osam godina a rezultat tog i takvog odnosa je dug Zeničko-dobojskog kantona od preko 80 miliona KM.

– Još jedanput pozivamo članstvo na strpljenje i na jedinstvo. Pravovremene i istinite informacije možete dobiti samo i isključivo od ovlaštenih predstavnika sindikata. Također, pozivamo članstvo da vrši pripreme za sve oblike sindikalne borbe uključujući i proteste i generalni štrajk – stoji u saopćenju koje potpisuje sindikalni čelnici Đevad Hadžić i Selvedin Šatorović.

(VisokoIN)

Vezani članci

U Visokom uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja sigurnosti

Visokoin.com

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Mirza Ganić ponovo kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima!?

Visokoin.com

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Sretan 7. april – Dan oslobođenja Grada Visokog od fašizma

Visokoin.com