Zeničkim rudarima podršku će pružiti i drugi rudari iz koncerna EP BiH

Direktor RMU Zenica Mensur Hukić pozvao je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da deblokira račun rudnika na iznos 3.055.064,05 KM, kako bi rudarima bila isplaćena februarska plata, jer sredstva za isplatu postoje, te obustavljen aktuelni neposluh, nastavljena proizvodnja i spriječeno nanošenje još veće štete rudniku.

Iz RMU Zenica ističu da su svi zvanični pokušaji direktora rudnika za odlaganje izvršenja blokade računa, uspostave kontakta i realizacije razgovora s gradonačenlkom Kasumovićem i iznalaženje rješenja, bili bez uspjeha, zbog čega su rudari 24. marta 2023. obustavili proizvodnju.

Direktor rudnika podsjeća da je RMU Zenica uplatio glavnicu za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i poziva gradonačelnika da povuče rješenje o izvršenju, te da po ranije upućenorn zahtjevu prema Gradu Zenica otpiše kamate po osnovu naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta, kako je to učinio i drugim preduzećima od javnog značaja, saopćeno je iz RMU Zenica.

Ukoliko se problem ne riješi do kraja dana, podršku zeničkim rudarima u štrajku pružit će i rudari rudnika Kreka, ali i sve sindikalne organizacije rudnika iz koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Kazao je ovo za Federalnu televiziju Zuhdija Tokić, predsjednik sindikata radnika rudnika Kreka nakon današnjeg sastanka Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Protestno okupljanje je planirano u Zenici u jutarnjim satima, a oko tri stotine rudara iz drugih rudnika će im se pridružiti prije podne nakon čega će se uputiti pred gradsku upravu. Žalosno je, podsjetio je Tokić, što se rudari svako malo za svoja prava moraju boriti putem protesta.