Žestoke optužbe Šemsudina Mehmedovića: “Nećemo tako – niko ovdje nije naivan!”

Šemsudin Mehmedović, zastupnik (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercehovine, podsjetio je kako se “javno, jasno i glasno zalagao i zalagat će se za reviziju tužbe BiH protiv Srbije!”.

“Kada je to bilo aktuelno, predlagao sam da se okupi sva pravno-diplomatska pamet Bosne! Čak sam naslovio to ‘Ne saam Safete’ simbolizirajući samostalne pristupe pojedinaca u ovom veoma složenom procesu! Zato je nejasno kako se moje ime i mnogih drugih našlo na spisku vozača ambasade u Holandiji…ako sam kao zastupnik BH onda nas ima bar 42…ali meni je potpuno jasan kontekst ovog istupa”, izjavio je on.

Podsjetimo, Nedžad Ćosović, bivši zaposlenik Ureda BiH za saradnju s Tribunalom u Haagu, je prošle sedmice Sudu u Sarajevu podnio krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Sakiba Softića, Amira Ahmića i još 13 funkcionera SDA, među kojima je i Šemsudin Mehmedović, ali i bivši reisul-ulema Mustafa ef. Cerić.

Krivična prijava se laički može prevesti i svesti na samo pet riječi – izdaja države BiH. On čak kaže – veleizdaja.

“Ne sporim pravo svakog BH građanina da dijeli zabrinutost zbog historijske greške koja je napravljena”, dodaje Mehmedović, ali potom ovako navodi: “Nedžad Ćosović je samo frontpage i lažni lik opasnog scenarija i kampanje da svi budu krivi za propalu reviziju osim onih koji snose institucionalnu i funkcijsku odgovornost”.

“Ovo je veliki pokušaj da se nametne kolektivna krivica za propalu reviziju – to je apsurdno i znam ko piše taj propali scenarij. Ne bi me čudilo da uskoro na adrese svih Bošnjaka u BiH i regionu stigne koverta da ih tuži što je propala revizija. Nećemo tako – niko ovdje nije naivan da se publika iz Vijećnica proglasi krivom i nađe optuženom što je neko, zna se ko sve imenom i prezimenom, napravio historijsku mrlju.

Imali su budžet, donacije, … upravljali novcem. Zna se ko je imao ključne informacije, ko je dijelio zadatke i davao naredbe i donosio odluke, ko je koordinirao proces, koji je primao platu za to, ko je finansirao krive savjetnike i prihvatao loše savjete, ko je skrhao ogomne novce na izdaju”, iznosi Mehmedović žestoke optužbe, ne imenujući, pak, na koga misli.

Mehmedović koji je najavio i izlazak iz SDA ovako je zaključio:

“Ovo je veliki pokušaj se spere ljaga sa direktno odgovornih pojedinaca dobro poznatih javnosti tako da se proširi lista kako bi se svima začepila usta i kako bi se svi našli odgovornim. Loš trik, kao da je napisan u Alan Fordu! Hajdemo sad ovako – kome bi odgovarao ovaj scenarij?!”