Zgrade širom Sarajeva u bojama ukrajinske zastave

U bojama ukrajinske zastave večeras su u Sarajevu osvijetljene zgrada Delegacije Evropske unije, američka ambasada i Vijećnica povodom godišnjice rata u ovoj državi.

Ovim se još jednom željela poslati poruka podrške ukrajinskom narodu koji trpi posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

U bojama zastave Ukrajine ove noći svijetli i zgrada američke ambasade u Sarajevu. SAD je jedna od mnogih zemalja koja je u više navrata pomogla ukrajinu finansijski i oružjem te je oštro osudila rusku invaziju.

Iz EU su poručili da “odaju počast otpornosti Ukrajinaca pred ruskim agresorskim ratom” te da su uz Ukrajinu.

Osim osvjetljenja zgrade u plavo-žutoj boji (zastava Ukrajine op.a.), Delegacija EU je učestvovala i u organizaciji izložbe koja je danas u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine priređena na godišnjicu rata u Ukrajini.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler povodom godišnjice rata na jednom od izlaganja u Sarajevu poručio je “da Rusija koristi manipulaciju informacijama kao oruđe rata, a koja joj služi za izvrtanje činjenica i prebacivanje krivice”.

“Moramo se zajedno boriti protiv ove zajedničke prijetnje”, poručio je Sattler.

Također, prvi put u svojoj historiji EU je finansirala oružjem treću zemlju za vojne operacije, dok su zemlje članice evropske zajednice u proteklih godinu isporučile Ukrajini različito oružje, municiju, pružili protivzračnu odbranu i drugu vojnu opremu.

EU je dosad uvela devet paketa sankcija Rusiji, a posljednjih dana je “zapela” na desetom nakon što je Poljska blokirala usvajanje novog paketa sankcija zbog toga što su predviđena izuzeća od zabrane uvoza ruskog sintetičkog kaučuka u Evropsku uniju.

Poljska smatra da su izuzeća toliko velika da bi sankcije učinile neefikasnim.

Bez obzira na toliki broj sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje nastavlja invaziju navodeći da je u Ukrajini “specijalna vojna operacija”.

U glavnom gradu BiH večeras je osvijetljena i Vijećnica.