Znate li koliko bi koštalo “zamračenje” Facebooka i Googlea?

Evo odgovora zašto se velike internet kompanije nisu odlučile na jedan dan prekinuti sa radom svojih stranica i zamračiti sadržaj.

Tokom jučerašnjeg ‘najvećeg protesta u online historiji’ brojne su stranice poput Wikipedije zamračile svoje stranice kako bi nam pokazali kako bi internet mogao izgledati ako američki političari izglasaju kontraverzne SOPA i PIPA zakone.

Iako ovi zakoni imaju mnogi protivnika, među kojima su i Facebook, Google i Twitter, oni se ipak nisu odlučili na radikalan potez i zamračili stranice ili na jedan dan prekinuli sa radom.

Svoje su protivljenje izrazili na drugačiji način pa je tako Zuckerberg na svom profilu na Facebooku rekao da se on i njegova kompanija protive ovim zakonima koji mogu ugroziti dalji razvoj interneta te je dodao da ‘svijet danas treba političke lidere koji se zalažu za internet’, prenose hrvatski mediji.

Na stranici The Next Web pokušali su izračunati koliko bi novca najveće internet kompanije izgubile da su se zaista odlučile zamračiti svoje stranice i kada se vidi o kakvim je milionskim iznosima riječ, jasno je zašto nisu na jedan dan prekinuli sa radom.

Tako bi Google, na temelju finansijskih rezultata iz sredine prošle godine prema kojima su mjesečno od zarađivali oko tri milijarde dolara, za taj jedan dan izgubio čak oko sto miliona dolara.

S obzirom na puno manju zaradu, Facebook bi izgubio manju, ali i dalje vrlo veliku svotu od 11,7 miliona dolara, dok bi Twitter izgubio nešto manje od 400 hiljada dolara.

Osim finansijskih gubitaka, gašenje ovih stranica na jedan dan izazvalo bi veliko nezadovoljstvo korisnika, uprkos tome što velika većina njih podržava proteste protiv SOPA-a.

Velike gubitke zabilježili bi i Amazon i eBay pa bi tako Amazon, prema predviđanjima temeljenim na prošlogodišnjoj zaradi izgubio čak 82 miliona na dolara, dok bi eBay bio u minusu skoro 28 miliona dolara.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com