Zubčević o otkazanom Jazz Festu: Rekli su da su napravili grešku, da naše aplikacije nema…

Ponovio je ono što je premijer Forto kazao da je administrativna greška nastala u Ministarstvu kulture i da se zbog toga neće desiti festival

Jazz Fest je definitivno otkazan. Brojne reakcije javnosti nisu. Iz direkcije festivala kritike idu na adresu Vlade KS jer nije osigurala novac, dok ta ista Vlada poručuje da nije predata potpuna dokumentacija. U međuvremenu se oglasio i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković poručivši da oni nisu neko ko pod pritiskom javnosti donosi odluke. O svemu danas razgovarali smo sa direktorom Jazz Festa Edinom Zubčevićem, piše N1.

Potvrdio je da je festival otkazan, te da se neće desiti.

“Otkazan znači – nema. Jazz Fest ispada socijalni slučaj. Padne nekom ministru nešto na pamet, pa oni od nas naprave socijalni slučaj”, rekao je.

Šta je Jazz Fest, citirao je nekoliko pojedinaca i organizaciju.

“Jedan od najuglednijih evropskih jazz festivala… Decembar 2018., najveći jazz festival u istočnoj Evropi. Edin Zubčević i njegovo osoblje ne samo da zaslužuje nagradu za kulturu, već Nobelovu nagradu za mir…”, citirao je Zubčević.

Ponovio je ono što je premijer Forto kazao da je administrativna greška nastala u Ministarstvu kulture i da se zbog toga neće desiti festival.

“Dakle, to je istina. Kad govorimo o dokumentima, ne postoji niti jedan dokument, u kojem Ministarstvo na čelu sa Avdićem spominje Jazz Fest ili se referira na našu aplikaciju, uopšte. Dakle, zvaničan dokument. Počevši od 7. maja u kojem su objavljeni svi prispjeli dokumenti, zajedno sa napomenama i dopunama dokumentacije, međutim, tu Jazz Festa nema. Nema ga ni ni 28. maja o sljedećoj odluci o dodjeljenim sredstvima. 31. maja mi dobivamo poziv. Dakle, 24 dana nakon što su primijetili da nas uopšte nema. Rekli su da su napravili grešku, da naše aplikacije nema. Rekao sam da ćemo dostaviti bilo kakvu dokumentaciju, ukoliko vi nama dostavite bilo kakav dokument u vezi s tim zvaničnim dopisom. Ne možemo to preko telefona rješavati”, pojasnio je Zubčević.

U toj aplikaciji, kako je rekao, traženo je 13 dokumentata, a oni su dostavili još jedan dokument, tako da ima i viška.

“Ja nemam nikakve veze sa Konakovićem. Ako može naređivati premijeru Forti šta da radi putem Facebooka i Vladi KS-a, ne može Jazz Festu i Edinu Zubčeviću”, istaknuo je.

Pobrojao je 13 dokumenta koji se traže u javnom pozivu, tvrdeći da sve i jedan postoji u njihovoj aplikaciji.

“Ono što su naveli da im nedostaje – rezultati i uspjesi na kantonalnom, federalnom, državnom i međunarodnom nivou. Te nagrade ne postoje”, rekao je, između ostalog.

“Da mi ne bi širili priču. Ovdje se radi o tome, da je, što je potvrdio premijer Forto, i što potvrđuje činjenica da nas nema ni u jednom dokumentu, da je napravljena greška koju niko u karijeri nije napravio, neobična i pritome se nije ta greška primijetila 24 dana i nakon toga se pokušava riješiti vaninstitucionalno i to je prvi poziv Ministarstva nama. Prvi put nas kontaktira na telefon neko sa broja kojeg mi ne znamo”, kazao je.

Rekao je i da planiraju tužbu.

“Razmatramo tužbu, a dodatni element u toj tužbi je da je premijer javno rekao da festivala neće biti zbog administrativne greške u Ministarstvu kulture”, dodao je.