Zvanično stigao Google Music!

Šest mjeseci nakon što je predstavljen Google Music Beta, ovaj servis postao je zvanično dostupan. “Online” muzički servis, Google Music, korisnicima dozvoljava da postave svoju kolekciju u “cloud” putem Music Managera (podržan Windows, Mac OS X i Linux), a moguće je postaviti besplatno do 20.000 pjesama, da ih zatim odatle “streamuju” i slušaju na različitim uređajima i čak odaberu pjesme koje žele da slušaju i kada su “offline”.

Prodavnica je dostupna na music.google.com svim korisnicima u Americi, a ostala tržišta nisu pominjana na upravo završenoj konferenciji. Pomenute mogućnosti bile su poznate i dostupne i onima koji su putem pozivnica koristili beta verziju ovog servisa, ali je od večeras dostupna i jedna novina – integracija sa Androidom.

Naime, Google Music je integrisan sa Android Marketom, što znači da korisnici Android smartfona i tableta, njih oko 200 miliona, koliko je aktivirano Android uređaja do sada, mogu direktno kupovati muziku iz Android Marketa, prenosi “B92”.

Sva muzika je sortirana po žanru, preporukama i drugim kriterijumima, a za svaka pjesma koju korisnici kupe dostupan je “pregled” u trajanju od 90 sekundi. Pjesma kupljena preko Android Marketa, odmah se pojavljuje i u browseru, ali i Music Manageru.

Partneri Googlea na ovom projektu se neke od najvećih svjetskih izdavačkih kuća, kao što je EMI, Sony Entertainment i Universal, ali i mnogi manji izdavači, ukupno ih ima oko hiljadu. Warner se za sada ne nalazi na spisku partnera, iako se ranije govorilo da je Google u pregovorima i sa ovom kompanijom.

Osim u izdavačkim kućama, Google je partnere potražio i u izvođačima, pa su Rolling Stones, Shakira, Coldplay, Busta Rhymes, Pearl Jam, Dave Matthews Band spremili sadržaj koji će biti ekskluzivno plasiran u ovoj prodavnici.

Osim geografske lokacije, odnosno da živite u SAD, morate imati i Android u verziji 2.2 ili novijoj, kako biste koristi ovaj servis na svom telefonu ili tabletu. I iako vas sve ovo podsjeća na neke od postojećih “online” muzičkih servisa, kakav je recimo iTunes, Google nudi jednu mogućnost po kojoj će se razlikovati.

Činjenica da ima i svoju društvenu mrežu omogućava da korisnicima dozvoli da podijele pjesmu koju su upravo kupili na Google Plusu i svi njihovi kontakti mogu je jednom poslušati besplatno.

Prijatelji koji još uvijek nisu na Google Plusu obavještenje mogu dobiti na mal, pa će kada se registruju i oni biti u prilici da slušaju muziku besplatno, navodi “B92”. Jamie Rosenberg, direktor sektora za digitalni sadržaj na Androidu, rekao je da društvene mreže imaju moć da unaprijede muzičko iskustvo, i da je upravo to ono što korisnici očekuju, a Google im je upravo omogućio.

Za nezavisne umjetnike, Google je ponudio poseban program. Oni u okviru usluge Artist HUb mogu postavljati svoj orginiralni sadržaj, postavljati cijene po kojima žele da se on prodaje u Google Music Storeu, odaberu koliko dug “preview” žele da omoguće korisnicima.

Googleu od prodaje daju 30 posto, a ne postoji nikakav vrsta godišnje ili mjesečne naknade.

Ono što je prvobitna investicija je 25 dolara, koliko je potrebno da plate za pravljenje svoje strane, ukoliko je već nema, odnosno nisu poznati Googleu, a to je strana koju korisnici vide kada pretražuju Google Music Store.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com