Abdić mora odgovarati za rušenje BiH!

Bivši komandanti i borci Petog korpusa Armije Republike BiH, kao i bivši logoraši, jednoglasni su u ocjeni da ratni zločinac Fikret Abdić pred Sudom BiH mora odgovarati za rušenje ustavnopravnog poretka nezavisne BiH, koje je izvršio uspostavljanjem tzv. autonomne pokrajine zapadna Bosna 1993. godine, tokom koje je ubijeno više od 3.000 bh. boraca i patriota.

Tako je Hamdija Abdić Tigar, nekadašnji komandant 502. slavne brdske brigade Petog korpusa ARBiH i glavni operativac u akciji “Tigar – Sloboda 94” u kojoj je zadat ključni udarac Abdiću i njegovoj samoproglašenoj državi, u razgovoru za “Dnevni avaz” kazao kako bi se, u slučaju pokretanja postupka protiv zločinca pred domaćim pravosuđem, odazvao eventualnom pozivu za svjedočenje.

“On bi, svakako, trebao odgovarati i pred Sudom BiH, jer to je čovjek koji je rušio vlastitu državu i borio se protiv nje. Spreman sam iznijeti sve ono što znam, pogotovo iz vremena ove akcije, kada je mislio da sam njegov “čovjek” i lično mi naredio koga trebam ubiti i šta uraditi protiv države. Ja sam to uvijek isticao, ali do sada me niko nije zvao”, kaže Hamdija Abdić za Dnevni avaz.

Pokušaj rehabilitacije

Ibrahim Nadarević, jedan od ratnih komandanata i sadašnji poslanik u Parlamentu FBiH, smatra da svi koji pokušavaju rehabilitirati Abdića, kroz priču o njegovoj novoj ulozi u Krajini, ustvari pokušavaju rehabilitirati svoja nedjela u vrijeme agresije na BiH.

“Nije on vrijedan tolike priče i tolikih komentara, jer on je čovjek s posebnim mentalnim sklopom, koji se bukvalno hrani bilo kakvom vrstom pažnje. Ako se zna da je on tu svoju paradržavu ustoličio na svoj rođendan, onda je irelevantno bilo šta više reći. Pa, takvo nešto nije uradio ni Fidel Kastro (Castro). Mislim da Abdić i njegova samoljubivost neće donijeti ništa dobro nikome”, kazao je Nadarević za Dnevni avaz.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com