AccuWeather objavio vremensku prognozu za ljeto

Svjetski meteoservis AccuWeather objavio je svoju veliku sezonsku prognozu za ljeto u Evropi.

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticijum, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna.

AccuWeatherov tim meteorologa upozorava da vrućine koje će se širiti Evropom tokom ljeta te nedostatak dužih kišnih epizoda u dijelovima kontinenta mogu stvoriti ozbiljne probleme za poljoprivrednike. Čak i neke ljetne kulture, koje su obično otporne u uslovima suše, mogle bi se suočiti s problemima s obzirom na to da se zimsko vrijeme ove godine nad dijelovima kontinenta zadržalo duže nego što je uobičajeno.

U nastavku prenosimo dugoročnu prognozu meteorologa AccuWeathera.

Vrući Španija, Portugal i Italija

Najtoplije će ovog ljeta biti u Portugalu, Španiji, južnoj Francuskoj i većem dijelu Italije jer će se toplota iz sjeverne Afrike širiti prema sjevernoj i južnoj Evropi.

Očekuje se da će prosječne temperature na području jugozapadne i jugoistočne Evrope tokom ljetnih mjeseci biti blizu ili iznad normale. U junu se očekuju prosječne temperature od 21 do 26 Celzijusovih stepeni, a u julu od 26 do 34 stepena.

Osim visokih temperatura, očekuje se da će i količina padavina biti ispod normale. Nedostatak kiše mogao bi dovesti do problema u poljoprivredi i kašnjenja uroda, uključujući stabla maslina.

Olujni trag širom Evrope nastaviće se pomjerati prema sjeveru kontinenta tokom cijelog ljeta, a sušniji uslovi zavladaće nad centralnim i jugoistočnim dijelovima, pišu meteorolozi AccuWeathera.

Vrućina će se širiti i iz Španije i Italije pa sve do juga Ujedinjenog Kraljevstva, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i balkanskih zemalja. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti dosljedno na ovim područjima, napominju meteorolozi.

“Na zapadu i na istoku može biti vrućine, ali nikada istovremeno”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tajler Rojs.

“Rijetko se događa da je vrućina ravnomjerno raspoređena na dva dijela kontinenta. Vjerovatnije je da će vrućina dolaziti u valovima”, dodaje.

Širenje toplijeg vremena također će biti postupno, a što je dalje od centra vrućine (Španija, Portugal), to će trebati više vremena da određeno područje dostignu temperature iznad normale. Stoga se duži periodi vrućine u Francuskoj i Njemačkoj očekuju tek krajem jula i početkom avgusta.

Na području srednje Evrope i Balkana tokom juna se očekuju prosječne temperature od 19 do 21 Celzijusa, a u julu od 21 do 25 Celzijusa. U avgustu se očekuje da će prosječne temperature opet početi padati prema 19 do 21.

Ovog ljeta se na području srednje Evrope i Balkana očekuje da će količina oborina biti niža od prosječne, pogotovo u Francuskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na području Dalmacije očekuje se vrlo vruće ljeto s manje oborina od prosjeka.

Na području srednje Evrope i Balkana najviše toplote i sušnog vremena očekuje se sredinom i krajem ljeta. Kako kažu meteorolozi, to ne isključuje pojedine epizode olujnih nevremena i grmljavine na tom području. Ali one ne bi trebale biti dugotrajne.

“Ne očekujemo dugotrajne oluje raširene na cijelom području srednje Evrope, ali lokalne ekstremnije promjene vremena su moguće”, kaže meteorolog Rojs.

Vlažni početak ljeta u Velikoj Britaniji

Dok Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska čekaju dolazak tipičnih ljetnih temperatura, runde pljuskovitog vremena zadržavaće se nad regijom barem do početka ljeta. Iako će se vlažno vrijeme zadržati nad Irskom, Škotskom i sjevernom Engleskom barem tokom julna i do jula, prognozira se da će oborine biti ispod prosjeka tokom ostatka sezone.

Očekuje se da će prosječne temperature na ovom području biti blizu ili ispod normale – od 15 do 21 Celzijusa. Temperature tipičnije za ljetne mjesece stići će tek početkom jula. Najviše temperature od 30 Celzijusa ili više najvjerovatnije će se dogoditi između 1. jula i 15. avgusta.

Prohladno i mokro u Skandinaviji i na Baltiku
Zbog sporog kretanja vrućina iz južne Evrope očekuje se da će se nad najsjevernijim dijelovima kontinenta zadržati ispodprosječne temperature. Nad regijom će se tokom ljeta zadržati i duža kišna razdoblja.

Tokom avgusta se očekuju vrlo nestabilne vremenske prilike.

Na ovom području će se tokom ljeta, kako najavljuju meteorolozi AccuWeathera, najviše dnevne temperature kretati od 21 do 26 Celzijusa.

Vezani članci

Danas sunčano vrijeme, temperature i do 32 stepena

Visokoin.com

FHMZ objavio kakva nas zima očekuje

Visokoin.com

Početak decembra donosi promjenu vremenskih prilika

Visokoin.com

Oblačno vrijeme u subotu, kiša širom BiH tokom noći na nedjelju

Visokoin.com

Italija kaznila Facebook sa deset miliona eura zbog ličnih podataka

Visokoin.com

Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Visokoin.com