Adisu Medunjaninu iz BiH prijeti doživotni zatvor zbog planiranja napada

Naturalizovani američki državljanin bosanskog porijekla, Adis Medunjanin (28), negirao je danas na početku suđenja u New Yorku da je planirao da izvede teroristički napad u tom američkom gradu, za šta mu prijeti doživotna robija.

Medunjanin se tereti da je sa Nadžibulahom Zazijem (27) i Zareinom Ahmedžajem (27), obojica porijeklom iz Afganistana, planirao da u septembru 2009. godine u samoubilačkom napadu digne u vazduh njujorški metro.
Njih dvojica su prethodno priznala krivicu, u procesu koji je američki državni tužilac Eric Holder nazvao jednim od najvažnijih nakon napada na New York11. septembra 2001.godine.

Prema navodima optužnice, Medunjanin je zajedno sa saučesnicima 2008. putovao u Pakistan, da bi se priključio Al-Qaidi, ali je tamo dobio uputstvo da se sva trojica vrate u SAD, gdje bi izvršili terorističku akciju. Plan je bio da izvrše napad eksplozivom u njujorškom metrou, pred godišnjicu napada na kule Bliznakinje.

Međutim, policija je nekoliko dana pred planirani napad prvo uhapsila Zazija, kod koga je pronašla detonator i materijal od koga bi mogla da se napravi eksplozivna naprava.Medunjanin je uhapšen poslije nekoliko mjeseci, a prilikom hapšenja je uzvikivao poruke u znak slavljenja Džihada.

Druga dvojica optuženih su priznala krivicu, opisujući detaljno Medunjaninovu ulogu u planiranju napada.
Očekuje se da suđenje ovom američkom državljaninu bosanskog porijekla potraje tri nedjelje, nakon čega će biti donijeta presuda. Ukoliko bude osuđen prijeti mu doživotna zatvorska kazna.

(VisokoIN/Tanjug)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com