Ako se nastave minusi, bit će proglašeno vanredno stanje!

Tek sredinom mjeseca očekuje se nešto toplije vrijeme, praćeno kišom i susnježicom, kaže Majstorović
Talas zahladnjenja, praćen minusima i do 26 stepeni, nastavit će se i narednih dana, potvrđeno je jučer Dnevnom avazu u Federalnom hidrometerološkom zavodu. Istovremeno, prema prognozama Yahoo Weathera, narednih dana BiH očekuju obilne snježne padavine.

Sokolac najhladniji

Najhladniji grad u BiH i jučer je bio Sokolac s izmjerena -24 stepena.

U Sarajevu je ponovo bilo -14 stepeni, s tim da nas, prema riječima Branka Majstorovića, federalnog meteorologa, i dalje očekuje veoma prohladno vrijeme.

– U Sarajevu će narednih dana, istina, biti malo toplije, s minusima do 12 stepeni, ali generalno gledajući, u cijeloj FBiH očekuje nas još najmanje deset dana praćenih velikim minusima – kaže Majstorović.

Tek sredinom mjeseca očekuje se nešto toplije vrijeme, praćeno kišom i susnježicom, dodaje on.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH kažu da još nema razloga za eventualno proglašenje vanrednih mjera uzrokovanih enormnim minusima, naglašavajući da temperature ne odstupaju od godišnjeg prosjeka.

– Mi ćemo već sutra (danas, op. a.) objaviti upute i preporuke na našoj web-stranici kako bi se građanima sugerisalo, pogotovo rizičnim kategorijama stanovništva, da ne izlaze napolje ako ne moraju – kaže dr. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Važno se utopliti

Ako bi se, naglasila je ona, temperature u nerednim danima počele naglo spuštati, u saradnji s ostalim institucijama bile bi proglašene i vanredne mjere.

– Vrlo je važno da građani izbjegavaju konzumirati alhohol, kofein te da se odijevaju toplije – dodala je ona.

Iz Udruženja za razvoj društva “Kap” zatražili su od općinskih i kantonalnih vlasti u BiH da hitno iznađu privremeni smještaj za beskućnike i osobe koje nemaju osiguran smještaj.

Kada su u pitanju Evropa i svijet, i dalje je najdramatičnije u istočnom dijelu, a hladnoće su u posljednja 24 sata odnijele još 29 ljudskih života u Ukrajini, Bugarskoj i Rumuniji, javile su jučer Agencije. Zanimljivo je da je nevrijeme praćeno snijegom jučer pogodilo i Tursku. U Japanu su neki dijelovi zemlje zatrpani s više od tri metra snijega.

Vanredno u općini Istočni Stari Grad

Vanredno stanje elementarnih nepogoda zbog velikih snježnih padavina i nanosa i dalje vlada u općini Istočni Stari Grad. Načelnik Bojo Gašanović rekao je jučer za “Avaz” da su sve službe u toj općini u pripravnosti, jer očekuju nove padavine i snijeg visine do 50 centimetara.

Paketi s hranom

Helikopterski servis Republike Srpske dostavio je jučer 12 paketa s hranom i higijenskim materijalom u sela ugrožena snijegom na Han-Kramu i Mrkaljima na području općine Han-Pijesak.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com