Ako se ne usvoji zakon o povoljnijem penzionisanju doći će do velikog bunta

Temeljna udruženja pozivaju poslanike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da, na vanrednoj sjednici planiranoj za četvrtak u Sarajevu, podrže novi federalni zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca i upozoravaju da bi u protivnom došlo do umanjenja svih budžetskih transfera što bi izazvalo velike proteste.

“Ukoliko navedeni zakon, koji je usvojila Vlada FBiH, ne bude usvojen u Parlamentu FBiH, propada aranžman s MMF-om. To za posljedicu ima umanjenje svih budžetskih transfera i, što nas posebno zabrinjava, drastično umanjenje ili obustavu isplata Iičnih i porodičnih invalidnina, povoljnih i redovnih penzija, te isplata po osnovu najavljenih ratnih priznanja – odlikovanja”, navode iz temeljnih udruženja.

U pismu poslanicima i predsjednicima političkih stranaka upozoravaju da će “ukoliko zakon ne bude usvojen, doći do velikog bunta.“

Protesti će, kako navode u pismu, biti usmjereni ispred centrala političkih stranaka i organizacija koje ne budu podržavale zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca obrambenooslobodilačkog rata.

U pismu ističu da ukoliko taj zakon ne bude usvojen „poslanici i predsjednici političkih stranaka preuzimaju na sebe veliku odgovornost, odlučujući o sudbini više od 1,5 miliona osoba, uključujući pripadnike razIičitih kategorija i članove njihovih porodica“.

Potpisnici pisma su Savez ratnih vojnih invalida FBiH, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca FBiH, Savez boraca FBiH, Savez RVI paraplegičara FBiH, Udruga umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a FBiH i Udruženje porodica šehida i poginulih boraca KS-a.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, s predloženim novim federalnim zakonom o povoljnijem penzioniranju branilaca na dnevnom redu, najavljena je za četvrtak, 28. marta u Sarajevu. Za taj dan su najavljeni i protesti ispred zgrade Parlamenta nezadovoljnih vojnih penzionera koji već primaju penzije po drugim propisima.

Oni negoduju što je Federalna vlada predvidjela da i njihova kategorija osiguranika bude jedan od korisnika prava budućeg, jedinstvenog zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca, zbog čega će, kako ističu, njihove sadašnje penzije biti umanjene i do 55 posto zbog uvođenja velikog broja dodatnih korisnika.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com