Američki FBI spržio Megaupload!

Megaupload, jedan od najvećih sajtova za djeljenje sadržaja, je uništen akcijom američke federalne policije, dok su osnivač ovoga sajta optuženi za povrede Zakona o pirateriji. Federalni tužioci su optužili vlasnike ovoga sajta da su oštetili vlasnike autorskih prava za više pola milijarde dolara. Sama firma tvrdi da je na vrijeme odgovorila na optužbe o pirateriji ali im to nije pomoglo.

Vijest je stigla dva dana nakon protesta zbog pokušaja nametanja zakona o pirateriji ali istražitelji kažu da je naređenje o akciji donešeno prije dvije sedmice. Odjel za pravdu SAD-a kaže da su osnivači Megaupload Kim Dotcom, ranije pozanti kao Kim Schmitz i Mathias Ortman uhapšeni u Aucklandu, Novi Zeland, zajedno sa dvojicom svojih uposlenika. Pored njih, uhapšeno je još nekoliko osoba koji su radili za Megupload.

Ovo je jedna do najvećih akcija u bobro za zaštitu autorskih i prikazivačkih prava u SAD i koja je direktno uperena protiv zloupotrebe javnih sadržaja i zloupotreba intelekutalne svojine – izjavili su zvaničnici na svojim internet stranicama.

Optuženi su pod sumnjom za kršenje prava, reketarenje i pranje novca, dok je Federalni sud Virginia naredio uništavanje 18 domena postavljeni u Hong Kongu. U toku je izvršenje 2o naloga za pretres, dok je oko 50 milona dolara u procesu oduzimanja.

Internet zajednica groznačavo prati situaciju oko anti-piratskih akcija u SAD-u.

(VisokoIN)

Vezani članci

Poznato zbog čega vam je ovih dana usporen YouTube

Visokoin.com

Telemach BH donosi nove brzine interneta u EON paketima

Visokoin.com

Instagram najavio nekoliko zanimljivih novosti, evo što su sve pripremili

Visokoin.com

Google uvodi FLoC za praćenje korisnika

Visokoin.com

Google otkriva kako se ponašamo u drugom valu epidemije i koji su nam prioriteti

Visokoin.com

Instagram na sudu: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Visokoin.com