Angelina Jolie traži ukidanje Republike Srpske!

Uoči najavljene premijere filma ‘U zemlji krvi i meda’ u Beogradu, srpski mediji ostali su šokirani zahtjevima slavne glumice. Hollywoodska glumica, redateljica i ambasadorica UN-a Angelina Jolie, prema pisanjima Kurira traži ukidanje Republike Srpske koju je nazvala genocidnom.

Navodno će poznata glumica u maju ove godine održati konferenciju za novinare, gdje će tražiti njeno ukidanje. Srpski mediji naglašavaju kako je u svom filmu ‘U zemlji krvi i meda’ Angelina Jolie, Srbe proglasila masovnim ubicama.

Kurir prenosi da Emir Kusturica nikada ne bi ugostio Jolie jer se bavi propagandom kao Bruce Willis. ‘Oni pripadaju kinematografiji koja je skrivena propaganda. Kada dođe ona raditi film o stradavanjima bosanskih muslimana, a nisu samo oni stradavali, to nema veze s pameću’, dodao je Kusturica.

I sarajevski glumac Branko Đurić komentirao je teške optužbe i iznošenje pogrešnih podataka u vezi broja žrtava. ‘Nisam primijetio taj podatak na filmu. Mislim da se film više bavi ljubavnom pričom u vrijeme rata, ali podaci o stradavanjima bi trebali biti tačni posebno zbog osjetljive teme na našim prostorima’, rekao je Đurić.

Srpski mediji Angelinine izjave smatraju ‘holivudskim blaćenjem srpskog naroda’. Oglasila se i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko, te naglasila ‘da se nacionalisti boje filma Angeline Jolie s obzirom na sadržaj i moć koji on može imati u promoviranju istine o ratu u BiH’, prenosi Dnevni Avaz.

‘Beograd je do sada otišao dosta daleko u stvaranju jednog narativa rata u Bosni kao oslobodilačkog rata. Film će imati ogromnu prodornost u svijetu. Beograd i srpski nacionalisti imaju milion razloga da se pribojavaju tog filma. Oni odmah impliciraju ukidanje RS, zato što znaju karakter i način stvaranja tog entiteta’, tvrdi Biserko.

Predsjednica Helsinškog komiteta Srbije dodaje kako su ‘napadi na Jolie reakcija na nešto što se u Srbiji potiskuje, a Republika Srpska ne može biti legitimna u moralnom smislu.’

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com