ASA auto izdalo više od 15.000 potvrda

ASA Auto je izdalo 15.015 potvrda proizvođača za uvezena rabljena vozila od početka uvođenja procesa pojedinačne homologacije od 1. januara do 12. decembra ove godine, saopćio je danas rukovodilac Sektora za homologaciju u ASA Autu Emgijad Bešlija.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu prezentirao analizu homologacije rabljenih vozila po starosti, brendu i modelu.

Kako je poznato, nakon što je Vijeće ministara BiH 28. decembra prošle godine donijelo izmjene i dopune Odluke o ograničenju uvoza polovnih vozila, čime je u BiH uspostavljen
sistem homologacije, ovlašteni zastupnici izdaju potvrdu proizvođača, što je ovjeren dokaz proizvodača o usklađenosti opreme i dijelova sa propisanim uslovima.

Kada je riječ o potvrdama koje izdaje ASA AUTO, kako je kazao Bešlija, čak 76 posto izdatih potvrda se odnosi na vozila iz Volkswagen putničkog i privrednog programa. Deset posto potvrda izdato je za Audi vozila, devet posto za Škoda vozila, te pet posto za Seat vozila.

“Kod Volkswagena najzastupljeniji modeli su golf sa 52 posto, zatim passat sa 27 posto, dok kod Audija dominira uvoz modela A4 (46 posto), A3 (15 posto), te A6 (11 posto)”, dodao je Bešlija.

U programu Škode i Seata dominiraju modeli Fabija i Ibiza.

“Ono što je karakeristično za uvoz rabljenih vozila je da dominiraju vozila proizvedena u periodu 2000 – 2002. godine“, napomenuo je Bešlija.

Prema ovoj analizi, kupcima su interesantnija polovna vozila sa dizelskim agregatima od onih sa benzinskim motorima. Odnos “dizelaša” i “benzinaca” je devet naprema jedan.

ASA Auto je jedan od ovlaštenih importera koji izdaje ove potvrde, tako da ovi podaci ne obuhvataju cjelokupan proces homologacije u BiH, nego samo dio za koji je odgovorna ova kompanija, koja drži veliki dio tržišta i kada su u pitanju rabljena vozila to je negdje oko 30 posto.

“Dakle, oko 30 posto rabljenih auta koji se uvezu u BiH su iz VW koncerna koji mi zastupamo”, pojasnio je Bešlija.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com