Bakiru Hadžiomeroviću nije odobrena policijska zaštita

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo(MUPKS) nije zaprimila zvaničnu obavijest ni od jedne agencije za provođenje zakona u BiH o postojanju činjenica koje bi označavale prijetnju po ličnu sigurnost Bakira Hadžiomerovića, rečeno je danas.

Portparol MUPKS-a Irfan Nefić je na pres-konferenciji naglasio da Uprava policije nije zaprimila prijavu ni od Hadžiomerovića da bi bili u poziciji definirati neophodan policijski odgovor u konkretnoj stvari.

„Na osiguranju Hadžiomerovića i njegove adrese stanovanja, utrošeno je 12.900 radnih sati policijskih službenika na osiguranje, dok je vozilo u pratnji utrošilo 38.399 kilometara, na mjesto stanovanja policija je provela 35.720 radnih sati, 24-satno osiguranje”, rekao je Fatmir Hajdarević, šef Ureda policijskog komesara.

“Ako se ukažu nove, relevantne činjenice za bilo kog građanina, ne samo za Hadžiomerovića, Uprava policije stoji na raspolaganju svim građanima i u KS-u i u BiH, što se tiče njihove lične i imovinske sigurnosti”, istakao je Hajdarević.

Dodao je da ako Vlada KS-a donese uredbu o zaštiti i osiguranju bilo koga, Uprava policije će postupiti po uredbi Vlade.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo do ovog momenta nije upoznata da li je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo istragu u vezi s ovim.

Nefić je naveo da s obzirom na činjenicu da su neki mediji objavili “dostavljanje prijetećeg pisma” Bakiru Hadžiomeroviću od Zijada Turkovića, upućen je upit Tužilaštvu BiH o eventualnim obavezama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koje bi proistekle iz sadržaja pisma ukoliko isto ima prijeteći karakter.

Tužilaštvo BiH u svom odgovoru ne naglašava obaveze Uprave policije i nju upućuje da se upitom obrati Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH jer je nadležna za rješavanje ove problematike, nakon čega Uprava policije sve informacije o eventualnoj ugroženosti Hadžiomerovića, dostavlja spomenutoj Direkciji.

Uprava policije MUPKS-a je 12.decembra zaprimila akt Vlade KS-a u kojem se traži hitno očitovanje o postupanju u vezi sa Zaključkom Vlade od 29. novembra 2011.

Premijer Vlade KS-a također navodi da je iz sredstava informiranja saznao da je OSABiH, poslala dopis Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem se navodi da postoje elementi opasnosti koji mogu dovesti do ugrožavanja sigurnosti Hadžiomerovića i njegove porodice.

U vezi s navedenim aktom Vladi KS-a je odgovoreno da je Uprava policije MUPKS-a postupila po Zaključku, a o čemu je blagovremeno informirala premijera Vlade KS-a i resornog ministra.

U istom aktu se navodi da Uprava policije do momenta pisanja ove informacije nije zaprimila zvaničnu obavijest o postojanju činjenica koje bi označavale prijetnju po ličnu sigurnost Hadžiomerovića ni od jedne agencije za provođenje zakona u BiH, niti je zaprimila prijavu od imenovanog da bi bili u poziciji definirati neophodan policijski odgovor u konkretnoj stvari.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com