Batko je silovao Bošnjakinju pred njenim nepokretnim mužem

Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, nekadašnji komandir Stanice milicije Novo Sarajevo kazao je da je u jesen 1992. godine učestvovao u pokušaju hapšenja osobe pod nadimkom Batko, ali da prije toga nije čuo za taj nadimak, prenosi BIRN.Arsenije Škipina, svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je tokom 1992. godine radio kao komandir Stanice milicije Novo Sarajevo,te da je u jesen te godine iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Bijeljini zaprimio depešu kojom se traži hapšenje “lica pod nadimkom Batko”.

“U depeši je stajalo da se lice pod nadimkom Batko sumnjiči da je počinio više težih krivičnih djela na području Grbavice”, rekao je Škipina.

Dodao je da su policajci, u saradnji sa vojnom policijom, otišli do zgrade Digitron Buje, jer su dobili podatke da se tamo nalazi Batko, međutim, nisu ga našli jer je on, navodno, već tada napustio Grbavicu.

“Da li zbog njegovog odlaska ili ne, ali situacija na Grbavici je bila puno bolja”, rekao je svjedok.

Prema optužnici Tužilaštava BiH, Vlahović se tereti da je od maja do augusta 1992. godine na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju građana nesrpske nacionalnosti, te da im je oduzimao novac i druge vrijednosti

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Škipina je tokom svjedočenja kazao kako on prije dolaska depeše iz Bijeljine nije čuo za nadimak Batko.

Mira Smajlović, članica Sudskog vijeća, upitala je svjedoka kako je moguće da on, kao komandir Stanice milicije, nikada nije čuo za Batka, dok su obični građani Sarajeva znali za taj nadimak, na šta je Škipina odgovorio da je i njemu to neobično.

“Bile su zone u kojoj je odgovornost imala vojna policija, dok smo za određene zone mi iz Stanice milicije imali odgovornosti. I nikada nisam zaprimio nikakve prijave za to lice”, rekao je Škipina.

Nakon ovih pitanja, svjedoku je priložena slika optuženog, na šta je on odgovorio da njemu lice sa slike ništa ne znači.

Alhidada Jakupović, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, kazala je da joj je poznanica 1992. kazala da ju je Batko silovao pred suprugom.

Svjedokinja je rekla da je sa mužem i komšijama godine pokušala da napusti naselje Vraca u junu 1992. godine, ali su zbog snajperista na Grbavici odlučili da se sakriju u stan poznanice.

Prema iskazu svjedokinje Jakupović, poznanica im je kazala kako se mogu zadržati samo dva dana, dodajući kako je ona doživjela “dovoljno tragedije”.

“Sljedeći dan mi je rekla: ‘Batko je mom nepokretnom mužu pravio zareze po vratu, nazivajući ga ‘Balija’, a nakon toga je mene pozvao i silovao me pred njim. Muž je samo plakao’”, prisjetila se Jakupović.

Sljedeće ročište zakazano je za 21. novembar.

(VisokoIN)

Vezani članci

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com

Policija traga za Šerakom i Hodžićem, zarobili i pretukli muškarca?!

Visokoin.com

Pune ruke posla za Tužilaštvo ZDK / U porodičnoj kući u Visokom psihički i fizički zlostavljao oca, majku i sestru

Visokoin.com