“BH Airlines” danas ponovo u zraku

Aviokompanija ‘BH Airlines’ danas će nastaviti ponovo izvoditi redovne linije, nakon što im je ‘Hypo Alpe-Adria banka’, koja je najveći povjerilac ove firme, deblokirala račune.

Lakše se diše

To je potvrdio Amir Jažić, vršilac dužnosti direktora ‘BH Airlinesa’, koji je podsjetio da je razlog obustave letova bilo servisiranje dva aviona koji su bili povučeni zbog kvara.

Jažić je kazao da je ‘Hypo banka’ jučer u 15 sati deblokirala račune, odnosno rad ‘BH Airlinesu’, te da će već danas biti uspostavljeni redovni letovi za Istanbul i Cirih.

‘Deblokada računa bila nam je uvjet da bismo ponovo uspostavili letove. Bez toga uopće ne bismo nastavili naše poslovanje. Nakon ovoga lakše se diše’ – kazao je Jažić, koji je podvukao da je ‘Hypo grupacija’ 1. februara ove godine blokirala račun ‘BH Airlinesu’, što je i rezultiralo obustavom pružanja usluga avioprijevoza na svim destinacijama.

Podsjećamo, Austrijanci su se na potez blokade računa odlučili da bi naplatili dospjele obaveze od blizu 6,7 miliona maraka koje je ova kompanija imala na osnovu odobrenih sredstava za kupovinu dva aviona u iznosu od 18 miliona maraka.

Jažić ističe da je blokada računa koju je izvršila ‘Hypo grupacija’ bila neopravdana, jer je državni prijevoznik na računu imao 4,5 miliona KM depozita.

Dodao je da se još jedan od aviona nalazi na servisu u Njemačkoj te da je i za njegov servis uplaćen avans od 40.000 dolara kako bi se vratio u aviopromet.

‘Još nismo napravili plan kako ćemo letjeti naredne sedmice. Znam samo da ćemo imati linije na tri destinacije, nastojat ćemo pojačati frekvenciju’ – pojasnio je Jažić.

Putnici nisu oštećeni

Jažić tvrdi da putnici ‘BH Airlinesa’ neće biti oštećeni te da će karte koje su kupili važiti na ovim letovima.

‘ I do sada smo naše putnike osiguravali putem drugih kompanija, čak smo snosili i troškove smještaja, ne samo letova. Nijedan putnik nije bio oštećen, čak su imali i bolji komfor’ – navodi Jažić.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com