Bh. radnici danas stižu u Istanbul iz Iraka

Radnici iz BiH, koji su bili zarobljeni u Iraku, prešli su iračko-tursku granicu i u poslijepodnevnim satima trebalo bi da stignu u Istanbul.

Stojanka Mišić iz Blatnice kod Teslića rekla je Srni da je jutros dobila poruku od sina Zorana da su ušli u Tursku i da očekuju da bi oko 16 sati trebalo da stignu u Istanbul, gdje će ih dočekati neko iz Ambasade BiH.

“Napisao mi je da su dobro i da su granicu sa Turskom prešli bez ikakvih problema”, kaže Mišićeva i dodaje da bi kućama trebalo da stignu sutra uveče ili u ponedjeljak ujutru.

Ona je naglasila da se sa sinom nije čula nekoliko dana, već da se on, kada je bio u prilici, javljao sestri u Sloveniji.

Drama radnika iz BiH, koji su bili zarobljeni u kurdskom gradu Erbil u Iraku, počela je prije nekoliko dana kada ih je Eugen Eirich, vlasnik njemačke firme za koju je trebalo da rade, ostavio na cjedilu. Tada su im oduzeta dokumenta, a turistička viza zahvaljujući kojoj su došli, juče je istekla tako da su za malo izbjegli zatvor.

Aleksandar Elvis Ramić iz Blatnice objavio je prije dva dana na svom profilu na društvenoj mreži Facebook da je zarobljen sa još 16 državljana BiH u Iraku. Tražio je pomoć, jer im je upravo zbog istcanja turističke vize prijetio u zatvoru. Ramić je naveo da je sa njim zarobljeno još pet Srba, 10 Bošnjaka i jedan Hrvat.

Ljubomir Malivojević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Blatnica, odakle su trojica zarobljenih Teslićana, rekao je Srni da im je posredstvom njemačke firme posao pronašao Zoran Ristikić iz Teslića. Ristikić je to demantovao riječima da je bio zadužen samo za transport radnika od Teslića do Iraka.

Nijemac Eugen Eirich rekao je da njegova briga nije kako će se radnici vratiti kućama, pošto su za njega radili samo jedan dan.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com