BiH bi mogla biti najveći i najprofitabilniji izvoznik električne enerije u jugoistočnoj Evropi

Energetski sektor mogao bi generirati više prihoda zemlji, privući strana ulaganja, potaći industrijski razvoj – BiH dobija 46 posto energije iz svojih hidropotencijala, te eksperte EU zato čudi da još nema strategiju u oblasti energije.

Bosna i Hercegovina bi mogla biti najveći i najprofitabilniji izvoznik električne enerije u jugoistočnoj Evropi, ali nije iskoristila svoje potencijale zbog niza faktora, uključujući političke probleme, rečeno je danas novinarima na brifingu s ekspertima za energetski sektor Delegacije Evropske unije u BiH.

Energetski sektor mogao bi generirati više prihoda zemlji, privući strana ulaganja, potaći industrijski razvoj i drugo.

BiH dobija 46 posto energije iz svojih hidropotencijala, znači iz obnovljivih izvora, te eksperte EU zato čudi da BiH još nema strategiju u oblasti energije.

Po njihovom mišljenju glavni problemi, uzrokovani političkim nesuglasicama, ogledaju se u upravljačkom nefunkcioniranju Elektroprenosa BiH, iako ova državna kompanija ostvaruje dobit, ali koji nije reinvestiran, zatim u nepostojanju državne energetske strategije, zbog čega BiH ne može učestvovati u kreiranju regionalnog energetskog tržišta, te u nepostojanju državnog zakona ili bar koordiniranog pristupa kada je u pitanju snabdijevanje gasom.

Osim toga, tri elektroprivrede uživaju monopol u “svojim” geografskim područjima, što znači da među njima nema nikakve konkurencije, odnosno kupci ne mogu birati svog dobavljača.

Iz Delegacije EU također upozoravaju na neusklađenost u regulaciji sektora snabdijevanja gasom. Osim nepostojanja državnog zakona o gasu, problem je i postojanje različitih regulatora, a povrh svega detalji uvoznih ugovora nisu javni!

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com