BiH će izvoziti mlijeko u EU?

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH), Ured za veterinarstvo BiH, entitetska i kantonalna ministarstva, rade na dokumentima koji bi nam omogućili da savladamo i preostale prepreke koje nam stoje na putu za izvoz proizvoda iz BiH u Evropsku uniju (EU), posebno mlijeka i mliječnih proizvoda – izjavio je danas u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Po njegovim riječima, postoji nekoliko prepreka, a uslov je harmonizacija, odnosno usklađivanje tri državna zakona – Zakona o poljoprivredi, Zakona o bezbjednosti hrane i Zakona o veterinarstvu. Međutim, to je složen proces i tu se, kako je dodao Šarović, gubi dragocjeno vrijeme.

‘Nastojimo da stvorimo neke prečice i da dogovorom tri ministarstva, a na pragu smo tog dogovora, uspostavimo vertikalnu komandnu liniju, odnosno da uspostavimo jednu instituciju, a to je Ured za veterinarstvo BiH, kao instituciju koja će biti garant za proizvode koji se izvoze u EU’ – dodao je Šarović.

On je kazao da je trenutno ovaj dokument na provjeri u Briselu, te je izrazio uvjerenje da će dobiti „zeleno svijetlo“.

Nakon toga, napomenuo je Šarović, počinje „trka sa vremenom“, gdje će BiH insistirati da Misija Ureda za hranu i veterinarstvo /FVO/ dođe u BiH i provjeri objekte za proizvodnju naših ključnih mljekara.

‘Nakon toga bismo uspostavili Ured za veterinarstvo, kao instituciju pod čijom bi kontrolom ili nadležnosti, kada je riječ o međunarodnoj trgovini, bili i općinski veterinarski inspektori’ – pojasnio je novinarima Šarović, nakon otvaranja centralnog dijela regionalne konferencije o standardizaciji.

On je istakao da BiH usko sarađuje sa Briselom, te je izrazio nadu da će jedna ili dvije prepreke biti savladane.

‘Ukoliko to uradimo i omogućimo izvoz dugotrajnog mlijeka i mliječnih proizvoda, kao najosjetljivijih u EU, onda su nam otvorena vrata i za sve druge proizvode. Nadam se uspjehu, predano radimo na tome i to bi bila velika satisfakcija za sve nas koji smo u ovom lancu, od resornih institucija do domaćih proizvođača’ – kazao je Šarović.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM