BiH će ponovo izručiti Paravinju Hrvatskoj

BiH će narednih dana izručiti Hrvatskoj Dragana Paravinju kako bi mu se sudilo za ubistvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić, potvrdio je Srni sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić.

“Ministar pravde Bariša Čolak je prije dva dana donio odluku o privremenom izručenju Paravinje Hrvatskoj i to će se desiti relativno brzo, najvjerovatnije za četiri do pet dana”, kaže Halilagić.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo je juče rješenje ministra pravde BiH kojim se dopušta privremeno izručenje Paravinje zbog krivičnog postupka koji se protiv njega vodi pred Županijskim sudom u Šibeniku.

Paravinja je krajem prošle godine u BiH pravosnažno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja na području Jahorine 2002. godine.

Paravinja, koji se trenutno nalati u zatvoru “Tunjice” u Banjoj Luci, ne mora kaznu da odsluži do kraja u BiH jer se dvije zemlje, uz saglasnost nadležnih pravosudnih organa, mogu dogovoriti da osuđeni preostali dio kazne zatvora izrečene u BiH izdržava u Hrvatskoj.

Paravinjin advokat Milana Borovčanin Bulić rekla je Srni da se odluka ministra o izručenju mora poštovati.

Osim Hrvatske, Paravinju je tražila i Srbija zbog izdržavanja zatvorske kazne od četiri godine i pet mjeseci, ali je Ministarstvo pravde BiH odbilo molbu i poručilo da o dogovoru između Hrvatske i Srbije zavisi gdje će Paravinja izdržavati tu kaznu.

Paravinja je u Hrvatskoj optužen da je 7. juna prošle godine pokušao da siluje, a potom ubio maloljetnu Antoniju Bilić. Osim ovog krivičnog djela optužen je za još jedan pokušaj silovanja.

Nakon što je nepravosnažno osuđen u sokolačkom sudu zbog pokušaja silovanja, Paravinja je u julu prošle godine izručen Hrvatskoj radi istrage i daljeg postupka, a u decembru je ponovo doveden u BiH na izricanje pravosnažne presude kojom je potvrđena prvostepena.

(VisokoIN)

Vezani članci

Na predstojećoj plenarnoj sjednici: Ustavni sud BiH mijenja pravila

Visokoin.com

Vozač kamiona poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Zenice

Visokoin.com

Zenička policija pronašla i oduzela više od jednog kilograma opojne droge

Visokoin.com

Visoko: Uhapšen zbog posjedovanja droge

Visokoin.com

U Visokom iz automobila ukradene stvari

Visokoin.com

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Visočani lažirali dokumente

Visokoin.com