BiH dobija 101 milion eura za raseljene osobe

Republika Turska podržava organiziranje Donatorske konferencije za rješavanje pitanja raseljeništva u regionu, koja će biti održana 24. aprila u Sarajevu, kazao je turski ambasador u BiH Ahmet Yildiz tokom razgovora sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem.

“Delegacija Republike Turske će i na predonatorskoj konferenciji u Ženevi 31. januara podržati regionalni projekat rješavanja pitanja raseljeništva između BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, ali i jasno kazati da je potrebno snažnije angažiranje međunarodne zajednice u provedbi Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma i usvojene Strategije”, kazao je ambasador Yildiz i dodao kako će lično, kod svojih kolega ambasadora, zagovarati ovaj pristup u rješavanju izuzetno složenog i važnog pitanja stotine hiljada izbjeglih i raseljenih osoba u BiH.

Ministar Halilović je tokom ovog, prvog susreta sa ambasadorom Yildizom, informirao turskog diplomatu o rezultatima Ministarstva u oblasti povratka u protekle četiri godine u izgradnji više od 4.000 stambenih jedinica i infrastrukture za oko 20.000 povratnika, a posebno o ulozi BiH u regionalnom projektu i pripremi Donatorske konferencije.

“Od obećanih oko 500 miliona eura, koliko će za region biti osigurano na Donatorskoj konferenciji, BiH će pripasti 101 milion eura. Ovim sredstvima u potpunosti će biti riješeno pitanje raseljeništva između četiri zemlje regiona”, kazao je ministar Halilović i dodao da će, što se BiH tiče, stambeno biti zbrinuto 5.400 porodica, odnosno 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

Sagovornici su se složili da će sredstvima dobijenim na Donatorskoj konferenciji biti riješen tek mali dio izbjegličko-raseljeničkog problema u BiH, te ponovili da je neophodan veći zamah i domaćih i međunarodnih institucija i organizacija kako bi u potpunosti bila implementirana Revidirana strategija za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, saopćeno je iz Kabineta ministra Halilovića.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

Visokoin.com

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

Visokoin.com

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

Visokoin.com

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

Visokoin.com

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

Visokoin.com

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

Visokoin.com